Regjeringens karakterbok

Jonas Gahr Støre er på topp. Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen har styrket sin posisjon det siste året. Sammen med Trond Giske og Bjarne Håkon Hanssen løfter de en ellers middels regjering, skriver redaktør Magne Lerø.

Det er igjen tid for «tull med terning» skriver SVs nestleder, Audun Lysbakken, på sin blogg. Det er medienes terningkast for regjeringens medlemmer han sikter til. Og ikke overraskende: I dag presenterer Dagbladet og Aftenposten regjeringens karakterbok. Aftenposten har gjennomført en spørreundersøkelse, mens i Dagbladet mener Martine Aurdal og hennes undersåtter at de klarer jobben selv.

De er rimelig enige. Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Kristin Halvorsen er de statsrådene som gjør det best. I Dagbladet får de alle en femmer. I Aftenposten får Støre 5, mens Stoltenberg havner på 4,2 og Halvorsen på 3,9.

Dette bekrefter Jonas Gahr Støres sterke stilling blant folket. Det er rimelig stor enighet i Norge om den utenrikspolitiske kursen. Støre kan derfor spille rollen som den samlende, den som taler på landets vegne, som ivaretar hele Norges interesser. Selv hans politiske motstandere innrømmer at han gjør det på en utmerket måte. Derfor en femmer.

Meningene om Jens Stoltenberg som statsminister er delte. Det er gjerne knyttet til enkeltsaker. Men han er Arbeiderpartiets ubestridte leder og har den nødvendige autoritet innad i regjeringen. Jens Stoltenberg har styrket sin posisjon det siste året hvor finanskrisen har herjet. Det er rimelig enighet om at samfunnsøkonomen Jens Stoltenberg har kompetanse og autoritet til å ta de grep som er nødvendig. Men selvsagt har opposisjonen innvendinger.

Sist sommer ble Jens Stoltenberg kritisert for å være for lite på ballen, at han lot saker drive for lenge før han satte foten ned og eller for at han var for seint ute med å gi signaler om hvordan en sak burde løses. Det siste året har han virket mer på hogget. Når vi nå går inn i valgkampen, vil nok denne typen kritikk forsvinne. Stoltenberg liker å drive valgkamp. Her kan han skru på sjarmen, slippe engasjementet løs i debatter og tillate seg å opptre med en friskhet som ikke alltid er naturlig når han fremstår som statsminister. Nå er det rollen som stemmesanker det gjelder å spille så godt som mulig.

Kristin Halvorsen får en femmer i Dagbladet, mens Senterpartiets leder ikke oppnår mer enn tre. Aftenposten har omtrent samme bedømming av de to.

Både SV og Sp sliter på meningsmålingen. Men som finansminister har Kristin Halvorsen et langt større register å spille på. Hun blir mer synlig. Hun ble møtt med stor skepsis i næringslivet og i finanskretser da hun tiltrådte. Det tok ikke langt tid før man i disse krefter snakket om at hun gjorde en god jobb. Noen brukte ord som «imponerer». Halvorsen er en god leder. Hun har satt seg i respekt iblant fagfolkene i Finansdepartementet. Hun er en dyktig politiker og en god ambassadør for de interesser Finansdepartementet er satt til å ivareta.

Trond Giske får en firer i Dagbladet og 3,5 i Aftenposten. Giske er regjeringens mest kontroversielle politiker. Han våger å utfordre både sitt eget departement, ulike fagmiljøer og de som har posisjoner i Den norske kirke. I forrige uke utnevnte han Erling Pettersen til biskop i Stavanger. I den kirkelige nominasjonsprosessen var det Kjetil Aano som lå overlegent best an. Giske våger. Giske har ikke latt seg rikke i striden om Nasjonalmuseet. Nå pådrar han seg solid kritikk fra opposisjonen for å ta sterkere politisak styring over Norsk Kulturråd. Og han har fått praktisk talt hele Medie-Norge på nakken i det kritikerne kaller «krumspring» for å holde unna politisk TV-reklame.

Giske har ei lang liste over hva han har fått utrettet, ofte til tross for massive prosesser. Politikk handler om å få ting gjort og å styre på politiske premisser. Det er ikke alltid det gir gode karakter i mediene. I Kultur-Norge har han imidlertid en sterk stilling selv om meningene er delte om flere av hans avgjørelser. Giske har satt spor som kulturminister. Han er sterk og handlekraftig. Det er kulturen tjent med.  

Sylvia Brustad må finne seg i å være nederst på listen. Hun gjorde det ikke bra nok som helseminister heller, og vårens maktkamp med Kjell Inge Røkke ble et pinlig nederlag.

Folket i Aftenposten gir Bjarne Haakon Hanssen 3,8 poeng. Det er kun 0,1 bak Halvorsen. I Dagbladet får han kun tre. Allrounderen Bjarne Haakon Hanssen er nok et av regjeringens beste kort. Han har også fått en valgkampsak han kan gjøre mye ut av. Det er Hanssen som kan reise rundt og snakke om de store visjoner og de kraftfulle grep.