Utseende viktigere enn politikk

Kommunikasjonseksperter som tror Høyre øker sin oppslutning i takt med at Erna Solberg trimmer av seg kiloene, har gått seg vill i sin egen kompetanse. Det er nummeret før Jan Thomas inntar arenaen, skriver Magne Lerø .

Brune, veltrente politikere er i ferd med å bli viktigere enn selve politikken, mener eksperter. Det skriver VG i dag. Ifølge kommunikasjonsekspert Terje Ringdal er kroppen blitt en valgplakat.

– Det å være brun og se opplagt og nytrent ut er ofte et langt bedre argument enn de politiske argumentene, sier han.

Han hevder også at det å være slank handler om å ha kontroll og at de som er feite viser at de ikke har det.

– Jeg tror at et at Arbeiderpartiets beste argumenter er den vakre og veltrente Jens Stoltenberg. For alle partilederne og hele valgkampen, så tror jeg vi kan si at BMI kommer til å være vel så viktig som BNP.

Festlig, men hvor tar Ringdal dette fra? Mener han på alvor at Høyre vil øke sin oppslutning i takt med at Erna Solberg trimmer av seg kiloene. Høyres problem er altså Solbergs vekt? Når det går så bra med Frp er det fordi Siv Jensen også er brun og ser veltrent ut? Og når KrF gikk opp på siste måling var det fordi Dagfinn Høybråten nå tar seg riktig godt ut på hesteryggen?

Hvis noen tauer inn Kjell Terje Ringdal som kommunikasjonsrådgiver, kommer han vel trekkene med Jan Tomas som assistent. 

Sigurd Grytten, administrerende direktør i Burson-Marsteller minner om at budskapet kommer langt ned på listen når man ber folk om å rapportere hva de har fått med seg av en muntlig argumentasjon. Vi er ifølge ham mer opptatt av hvordan hva vi ser enn hva vi hører.

Han mener utseendet er særlig viktig hvis man vil bli statsminister. Da gjelder det ikke minst å se ut som det. Det han sier, er for så vidt greit nok.

Det viktigste er imidlertid å merke seg det valgforsker Hanne Marthe Narud sier. Hun minne om at det ikke finnes noen forskning som viser at utseende er avgjørende. Jens Stoltenberg gjorde et katastrofalt dårlig valg i 2001. Da så da Jens Stoltenberg like vital og brun ut som han gjør nå. Eller mener Ringdal kanskje han er blitt penere og at han faktisk er mer veltrent nå enn for åtte år siden?

Noen mener folk leter etter gjenkjennelse hos politiker. De representerer oss, og vi vil gjerne at de ska være ”en av oss”. I så fall kan det ikke være så galt å være litt småfeit. Det er det mange som er.

Vi tror nå ennå folk er i stand til å forstå det politikk handler om. Vi tror det er Frps politikk som har brakt Frp der de er, ikke Carl I. Hagen og Siv Jensens utseende.  

Samtidig er politikerne barn av sin tid. Vi er for tiden overopptatt av hvordan vi ser ut. Jan Tomas ville blitt ledd ut for 10 år siden. Nå har han etablert seg som en akseptert kjendis som sprer sitt budskap om at det gjelder å ta seg godt ut. Og mediene er i disse dager opptatt av hvordan politikerne fremstår. En politiker eller andre som opptrer i mediene, må bry seg med sitt eget utseende. Til alle tider har mennesker ønsket å ta seg godt ut, særlig de som søker en posisjon som gir stor oppmerksomhet.

Politikerne må gi mediene og velgerne det de vil ha. Vi vil han friske og sterke politikere som spiser sunt, leser en del bøker, deltar på en del kulturelle aktiviteter, trimmer og går tur i fjellet eller svømmer. Politikere bygger sitt image.

VG var på forsiden i VG i går med nyheten om at hun svømmer 1500 meter for å bli slankere. Det gjør neppe et flertall av befolkningen. Her er altså Erna i første rekke. Og hvis nå det går bedre med Høyre fremover, vil vel Ringdal ha opplyst om hvor mye Erna Solberg har klart å gå ned i vekt. Slik at de kan få bekreftet BMI-teorien sin.