SAS-sjefens millioner

SAS-sjef Mats Jansson bør gå ned minst én million i lønn når han nå krever at ansatte skal redusere lønnen med 10-20 prosent. En toppsjef kan ikke unndra seg selv for de kostnadskutt han foreskriver. Bra at Jansson har tatt det første skrittet, skriver redaktør Magne Lerø .

Nordmenn flest tjener mer enn de fleste svensker. Når det gjelder toppsjeflønninger, er det motsatt. E24 sammenligner SAS-sjef Mats Janssons lønn med norske toppledere. Omregnet i norske kroner viser den følgende:

  • Mats Jansson, SAS: 8,5 millioner kroner
  • Dag Opedal, Orkla: 5 millioner kroner
  • Sverre Leiro, Norges- Gruppen: 5,2 millioner kroner
  • Eivind Reiten, Hydro: 6 millioner kroner
  • Jon Fredrik Baksaas, Telenor: 4,8 millioner kroner
  • Helge Lund, StatoilHydro: 6,8 millioner kroner

Bonuser og andre ytelser er ikke tatt med. Bildet er ikke så entydig. E 24 kunne ha tatt med at Stein Erik Hagen betalte Peter Ruzicka 10 millioner i fjor, da var bonuser riktignok med. En del av sjefene i Røkkes Aker, har også vært oppe på et slikt nivå.

SAS-sjef Mats Jansson har gjort et poeng av at norske ansatte er langt dyrere enn svenske – og antyder derfor kraftigere lønnskutt i Norge enn i de andre landene. Det har provosert ansatte i Norge. Hovedtillitsvalgt Hans Jacob Opsahl i SAS Personalklubb uttaler til Aftenposten at svenske Jansson selv kunne begynne å harmonere sin egen lønn med norske forhold.

Han har selvsagt et retorisk poeng, men argumentasjonen holder ikke. Et selskap må betale markedslønn til sin toppsjef. Det finnes ikke et objektivt sammenligningsgrunnlag for toppsjefer slik det gjør for piloter og kabinansatte. De vet hva piloter i Norwegian tjener. De ligger langt lavere. Jansson gjør det nå klinkende klart at SAS vi tape konkurransen med Norwegian og andre flyselskaper dersom de ikke får redusert kostnaden per ansatt. Det haster. Klokken er fem på tolv. Det må skje i høst.

Det kan være SAS i disse tider kunne rekruttert en toppsjef som hadde akseptert en lønn som lå et en millioner eller to lavere. Men nå har de nå en gang ansatt Jansson. Og han fikk ikke en urimelig høy lønn sammenlignet med hva toppsjefer i internasjonale selskaper tjener. Selv om Norge er inne på eiersiden i SAS, kan ingen forlange at toppsjefen skal lønnes ut fra norske forhold.

Mats Jansson er en sjef som forstår at han ikke kan kreve lønnskutt for andre og unnta seg selv. Han kuttet egen lønn med seks prosent tidligere i år og sa fra seg bonus for 2008. Han sa på pressekonferansen i går at han er villig til å vurdere nye lønnskutt for seg selv. Vel talt, og nødvendig for å få med de ansatte med på å redusere sin lønn, pensjon eller avstå fra andre opparbeidede rettigheter.