Grand Prix over evne

Markedskreftene holder på å ta knekken på en rekke fotballklubber og NRK som lisensfinansiert allmennkringkaster. NRK bør skjære igjennom og lage et enklere og billigere Grand Prix, skriver redaktør Magne Lerø .   

Modellen med NRK som allmennkringkaster er at NRK viser «alt» som er verd å se. Og fordi «alle» ser mye på NRK, må alle betale lisens når de kjøper TV. Slik er det ikke lenger.

For NRK var det en lykke – eller en ulykke, det avhenger av hvordan en vil se det – at Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix. Det betyr at NRK må arrangere finalen neste år, og det koster 211 millioner kroner. De pengene har ikke NRK. Derfor har de solgt senderettighetene til fotball-VM neste år. Protestene var mange og sterke. Og det ble sagt rett ut både fra politikere og fotballentusiaster at dette kom til å svekke lisensmodellen.

Budsjettet for neste år går likevel ikke i balanse. NRK-lisensen må økes neste år, med 55 kroner skriver Dagbladet.

Kulturminister Trond Giske vil heller øke lisensen enn å gi en ekstrabevilgning til NRK. Han kritiserte også NRK for å selge fotballrettighetene. Greit å mene det før et valg.

Lisensøkning kombinert med at NRK selger ut fotballrettighetene, er en farlig linje å slå inn på. Det er en gryende motstand mot NRK-lisensen. Hadde vi fått en borgerlig regjering etter valget, ville NRK-lisensen stått for fall.

Markedskreftene har tatt et solid grep om underholdningsindustrien. Det spørs om aktørene ikke er i ferd med å prise seg ut av markedet. En lisensfinansiert kanal som NRK har i alle fall store problemer med å kunne betale det det koster for å kunne få vise det folk helst vil se.

Må det være slik? Må NRK bruke 30 millioner kroner på show og scene? Ja, for vil kan ikke diske opp med noe som er dårligere enn det andre land serverer. Og må det brukes 30 millioner på events og pressesenter. Svaret er det samme. Det er slik det er blitt. For Norge som nasjon er dette peanøtter. Hvis et av de fattige landene i Baltikum skulle vinne Grand Prix neste år, blir det er liten katastrofe de får i fanget. De bør slippe å ta bruddet og stoppe den vanvittige kostnadsspiralen. Det kan NRK gjøre i år.

Det er for tiden fotballklubbene som lider mest av markedskreftenes herjinger. Nå går det rykter om at Lyn kan bli reddet fra konkurs. Men tre-fire andre klubber kan komme til å gå ende i skifteretten hvis det ikke finnes investorer som kan unnvære noen millioner. De må da mene at å finansiere et fotballag er å støtte en god sak. Igjen tjener penger på fotballinvesteringer for tiden.

Vi kan ikke ha det slik i norsk fotball, sier presidenten Sonde Kåfjord. Det skal ryddes opp i fotballklubbene balanser, sier han til Dagens Næringsliv. Han krever positiv egenkapital. Det betyr at Brann og Stabæk, for eksempel, vil få store problemer med balansen hvor de har ført opp henholdsvis 30,2 og 20,2 millioner kroner som verdi på spillerne sine.

Sponsorene svikter fotballen, mye på grunn av finanskrisen. Klubbene har spillerlønninger som ligger skyhøyt over det klubbene kan bære. I fjor lykkes Norges Fotballforbund på nytt å selge rettighetene til å sende de norske seriekampene til en pris som synes å ligge godt over det nettsteder og tv-selskaper har råd til. Ved neste korsvei må Fotballforbundet belage seg på å få mindre betalt for disse rettighetene.

Det har vært de som har tatt til orde for at Oslo kommune bør sørge for at Lyn overlever. Det vil selvsagt ikke skje. Fotball-Norge har ikke noe annet valg enn å tilpasse seg markedet. Det kan tenkes de greier det uten av noen av klubbene går på rygg. Og det er ingen krise om fotballspillere må gå kraftig ned i lønn etter hvert.

Fotballklubbene har ingen andre å sende regningen til. Det later det til at NRK mener de har. Så lenge det varer.