De rødgrønne har bare klart å bli enige om å gi gass og koble seg fri fra handlingsregelen. Sp og SV orker ikke bruke bremsepedalen nå. Jens Stoltenberg har gått med på å utsette det vonde og vanskelige som kan true regjeringsprosjektet til neste år, skriver redaktør Magne Lerø .
Hvem skulle tro at handlingsregelens far, Jens Stoltenberg, går for et budsjett der en bruker 44,5 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier? Det eneste regjeringen kan forsvare seg med, er at finanskrisen ikke er over. Regjeringen vil fortsette den motkonjunkturpolitikken som en har ført i 2009, og som må sies å ha vært vellykket. I dårlige tider skal staten bruke mer penger for å stimulere veksten. I gode tider skal det i følge «keynesianismen» holdes igjen på den offentlige pengebruken.
Kristin Halvorsen har fått bred støtte fra næringslivet for den økonomiske politikken regjeringen har ført i 2009. Nå har pipen fått en annen lyd. Lederen for Norsk Industri, Stein Lier Hansen mener regjeringens budsjett er ødeleggende for industrien.
– Den sterke oljepengebruken er ødeleggende for kronekursen. Fastlandsindustrien som vi skal leve av når oljen er brukt opp, blir utkonkurrert, sier Hansen til Dagens Næringsliv.
Regjeringen skal også ha honnør for at en tar grep på boligbeskatningens område. Er det noe økonomer er enige om, så er det at boliger beskattes for lavt. Gjennom lav skatt og rentefradrag bidrar staten i realiteten med å subsidiere folks bolig og øke boligprisene ut over rimelighetens grenser. Regjeringen knytter boligbeskatningen til formuesskattene og øker samtidig bunnfradraget slik at folk flest ikke kommer dårligere ut. Det blir 120 000 færre som må betale formueskatt neste år. Men de som forvalter store verdier må betale mer. Slike grep liker Kristin Halvorsen. Hun vil gjerne flå de rikeste.
Ellers preges ikke budsjettet av at det brukes flere milliarder på dyre reformer eller populære tiltak. Slik sett følger man opp den nøkterne linje som skisseres i Soria Moria II. Det er trygdeutbetalingene som øker over alle støvelskaft.
Hvis regjeringen vil endre sykelønnsordningen, må en starte dialogen med organisasjonene i arbeidslivet snart. Man kan ikke trekke endringer i trygd og sykelønn opp som en kanin fra hatten ved fremleggelse av statsbudsjettet neste høst.
SV og Sp må kunne si seg fornøyd med årets statsbudsjett, slik de kunne si seg fornøyd med Soria Moria II. Budsjettet preges imidlertid av at regjeringen ikke har tatt fatt i problemene som vil velte inn over oss i årene som kommer. Regjeringen skyver det vonde og vanskelige foran seg. Jens Stoltenberg mener det er forsvarlig å vente et år til. Det som taler for det, er at han vil ha på plass et nytt mannskap som vil ta ansvar for de tøffe grepene.