Bjerkes finansverden

DnbNOR-sjef Rune Bjerke friskmelder norsk økonomi. Enkelt for ham, som bare kan skvise kunder litt hardere, skriver redaktør Magne Lerø.

Rune Bjerke, sjefen for DnB NOR, landets størst bank, friskmeldte norsk økonomi sist torsdag i forbindelse med at han la fram resultatet for tredje kvartal. DnB NOR tjente 1,76 milliarder kroner, en milliard mindre enn på samme tid i fjor, men rundt en milliard med enn andre kvartal i år. Banker i andre land kan også vise til sterkt forbedrede resultater. Så bankkrisen ser i alle fall ut til å være over. Bjerkes poeng er at norsk økonomi utvikler seg langt med positivt enn han hadde trodd for et halvt år siden.

Slik ser altså verden ut fra Bjerkes bankpalass. Men det er ikke den virkelige verden Bjerke befinner seg i. Det var budskapet fra LO-leder Roar Flåthen i Dagens Næringsliv (DN) lørdag. Han fnyser over Bjerkes friskmelding. Han mener banken svikter sitt ansvar.

– Kundene blør, mens bankene tjener gode penger. Da er det provoserende når Rune Bjerke soler seg i at DnbNOR tjener penger, avblåser finanskrisen og friskmelder norsk økonomi. Bjerke har skylapper i forhold til den reelle situasjonen i næringslivet, sier Flåthen.

Han mener næringslivet betaler en altfor høy risikopremie for lånene sine. Han forteller at bedriftsledere er livredde for å måtte refinansiere lånene sine, for da vet de at renten skyter i været.

– Bankene har bidratt til å vanskeliggjøre situasjonen for mange bedrifter. Bjerke skaper et falsk bilde av at nå er alt så jævlig bra, slår Flåthen fast og minner om at viktige deler av norsk industri er i krise.

I dag kan DN fortelle at Dnb NOR slett ikke har senket renten på boliglån i takt med pengemarkedsrenten. Istedenfor har de doblet marginene.

Bankene lever av å ta betalt så høy rente som mulig av privatpersoner og bedrifter som må låne penger. Når rentene synker, blir kundene fornøyd. Vanlige låntakere har ikke fokus på om renten synker like mye som pengemarkedsrenten skulle tilsi. Når det er lav konkurranse i markedet, tjener DnbNNOR som markedsleder på det.

I usikre tider er bankene forsiktige med å låne ut penger. Det siste året har det ikke vært enkelt å få lån. Bedriftene har opplevd regelrett lånetørke. Alle bankene har valgt samme strategi – forsiktig med lån og økte marginer. Det er ikke noe sunnhetstegn i økonomien at banken skal være de som leder an i å vise fram gode resultater.

Konkurransen om lånekundene er for tiden ikke stor nok. Vi får håpe noen av aktørene i markedet endrer strategi og blir opptatt av å vinne markedsandeler. Det gjør en ved å tilby kunder bedre betingelser enn det DnbNOR gjør.

Det er et særdeles lite problem at DnbNOR skor seg på lånekundene i privatmarkedet. Hvis boligrentene skulle bli enda lavere enn de er, vil det kunne føre til enda høyere boligpriser. Det er vi ikke tjent med. Når politikerne ikke er i stand til å bremse veksten i boligprisene, gjør i alle fall Rune Bjerke sitt.

Det som er alvorlig er at bankene ikke våger å ta risiko på å stille kapital til disposisjon for bedriftene, og de som får lån må betale renter som truer lønnsomheten. Løsningen ligger ikke i å forsøke å diktere bankene til å være mer rause og ta større sjanser. Også her er konkurranse i markedet svaret.

En bedrift som trenger kapital må kunne ha muligheten til å gå til flere banker. Det er forbundet men en del plunder og heft å skifte bank både for privatkunder og bedrifter. Men skal markedet fungere, må mange nok vrake sin nåværende bankforbindelse og gå over til en konkurrent.  

Det hjelper lite om Roar Flåthen kritiserer DnbNOR. De er opptatt av å maksimere sin egen fortjeneste. Det er mer virkningsfullt om bedrifter vender dem ryggen enn at Flåthen dundrer løs.