Gelius gir seg

Jon Gelius ønsker å slutte som sjef for tv-nyhetene i NRK for å bli korrespondent i Washington. Han har hatt jobben siden mars 2008. Han har vært en tydelig og profilert sjef.

Men det virker som om det tar på å være sjef for journalister i NRK. Det er ikke lenge mellom hver gang man skifter sjefer i NRK. Det er både en styre og en svakhet. Under to år er for kort tid i en så pass viktig stilling.

Om grunnen er at Gelius har funnet ut at han ikke liker å være sjef, at han strever med å få staben med seg eller om det rett og slett er det at han drømmer er å bli korrespondent i Washington, er ikke godt å si.  

– Det er et sterkere savn etter en ren journalistjobb – uten tyngende lederansvar og krevende lederforpliktelser – som har vokst fram den senere tiden. Siden neste mulighet for en korrespondentjobb tidligst er om tre år, velger jeg å søke nå, sier Gelius til NRK ifølge Dagbladet.

Direktør for Nyhet- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk, beklager at Gelius ønsker å gi seg. Kalbakk og Gelius fikk et kobbel av profilerte NRK- journalister på nakken mellom jul og nyttår da det ble kjent at nyhetsveteranen Einar Lund har fått en skriftlig refs fordi han har uttalt seg om interne forhold til Dagbladet. Lunde har vært hyret inn av Temareiser for å fortelle norske turister om forholdene i Sør-Afrika under apartheidregimet. Det bryter mot reglene, hevder NRK-ledelsen. Lunde svarte med å si opp i protest, skjønt si opp og si opp. Han slutter når han fyller 67 år i september. Han vil altså ikke stå til han er 70 år. Da vil han reise til Sør-Afrika så mye han vil.

Om denne saken har hatt betydning for beslutningen til Jon Gelius må ”fåglane vite”