Liberale Hansen sjokkerer KrF

Inger Lise Hansen, KrFs nestleder, har tydeligvis tro på sjokk som metode for å bevege KrF i den retning hun vil. Uten at Dagfinn Høybråten legger sine beskyttende vinger over henne, er hennes tid som nestleder en saga blott.

KrFs unge nestleder, Inger Lise Hansen, sendte søndag, i det kjernetroppene i partiet var i ferd med å avslutte sin strategikonferanse i Stavanger, en sjokkbølge over partiet. I et intervju med Aftenposten søndag tok hun til orde for å hive på båten store deler av partiets politikk og gå i en mer liberal retning. Hansen mener at den ensidige Israel-støtten må endres, forslaget om å flytte den norske ambassaden til det okkuperte Jerusalem må fjernes, støtte til den israelske muren må oppgis, tillitsvalgte trenger ikke lenger være bekjennende kristne, det må være rom for homofile som deler det kristne verdigrunnlag som tillitsvalgte, homofilt ekteskap gjennom borgerlig vigsel må aksepteres, vinmonopol i hver kommune og ja til EU.

Det mest av dette står i skarp kontrast til KrF program som enstemmig ble vedtatt for et år siden. Det er de elendige meningsmålingene som får nestleder Hansen til å ta til orde for en ny kurs i liberal retning.

Det er ikke første gangen hun har kommet med uttalelser som har provosert den konservative del av partiet. Fylkeslederne har tidligere sendt brev til partiledelsen der de ber om at hun legger opp stilen. Hun har nok ikke den tillit i partiet som en nestleder må basere seg på. 

Partileder Dagfinn Høybråten var ikke informert om utspillet hennes. De forteller sitt. Han nøyde seg med å si til mediene i går at han var overrasket over utspillet. Dagfinn Høybråten er klok nok til ikke å gjøre dette til en sak om at han nå ønsker Hansen fjernet fra partiledelsen. En annen partileder ville brukt mer krutt mot en nestleder som hadde komme med et slikt utspill. Det er ikke normalt at en nestleder kjører et sololøp i strid med partiets program og uten å informere partilederen. Men det hersker ikke normale tilstander i KrF for tiden. Der rår splittelsen.  

Dagfinn Høybråten manet til større romslighet da han innledet partiets strategikonferanse i helgen. Før han visste ordet av det, satte nestleder Hansen ham på den store romslighetstesten. Hansen er møtte med skarpe reaksjoner fra en rekke tillitsvalgte i partiet. De konservative har innflytelse nok til å få fjernet henne som nestleder ved første korsvei. Hvis hun overlever i partiledelsen, er det fordi Dagfinn Høybråten legger sine beskyttende vinger over henne.

Men provokatøren Hansen som nestleder demonstrerer KrF at de ikke er så trangsynte som noen vil ha det til. Dagfinn Høybråten viser at han tåler å la ulik syn leve side om side. Det blir ikke så enkelt å hevde han er en kontrollfreak når han leder det partiet som har størst sprik i ledelsen.

Inger Lise Hansen tror KrF vi få 10–15 prosents oppslutning om de følger hennes linje. Det er en drøm, og det avslører at hun er en politisk novise sammenlignet med ringreven Høybråten. Hansen problem er at hun er nestleder i et parti der flertallet ikke er enig med henne. Hun har tydeligvis bestemt seg for en briste eller bærestrategi. Er det realistisk å tro at en ung nestleder kan klare å bevege et parti i den retning hun ønsker ved provosere? Det er tvilsomt, hun har allerede vekket sterke motkrefter i partiet.

 Det betyr ikke at KrF ikke kommer til å bevege seg i en mer liberal retning. Det er vanskelig å tenke seg at KrF er tjent med å la den konservative fløyen få sterkere innflytelse. Hvis KrF vil tiltrekke seg nye velgere, må de fremstå som mer åpne, mindre dogmatiske og mer aksepterende. Høybråten tale på konferansen der han advarte mot prektighet og forsøk på å bestemme over folks liv, tydet på det.

I beste fall klarer Dagfinn Høybråten å utnytte Inger Lise Hansen utspill i det strategiske arbeidet KrF er inne i. I verste fall har hun klart å skape så mye støy at partiet ender opp i ødeleggende persondiskusjoner både om sin leder og sin nestleder.

 Hansen fått sagt det hun mener. Nå bør hun roe ned. KrF kan ikke ha en nestleder som annenhver uke angriper KrFs partiprogram og ber den konservative fløy skygge banen.