Betenkelig fallskjerm

Endre Rangnes (50) har vært toppsjef i EDB Business Partner i syv år. Nå syntes har tiden er inne for å gjøre noe annet. Han begynner om kort tid som toppsjef i inkassoselskapet Lindorff. Dagens Næringsliv kan opplyse at Rangnes får med seg 3,8 millioner i sluttvederlag. Hvorfor i alle dager får han det? Får ikke ledere fallskjermer når de må slutte? Han slutter frivillig.

Nei da, Rangnes har en avtale om at han skal få penger for å slutte selv om han går rett i en ny jobb. 1,5 millioner av de 3,8 er det riktignok ikke noe å si på. Det er opparbeidede pensjonsrettigheter knyttet til innskuddspensjon. 2,3 millioner er 12 måneders etterlønn.

Til dette er det å si at slike avtaler bør ikke styret inngå med en toppsjef. Den erfarne hodejegeren Steinar Hopland advarer i DN i dag mot at denne typen fallskjermer brer om seg. Han mener dette svekker næringslivets omdømme. Samtidig fremholder Hopland at det er fornuftig å avtale på forhånd hva som skal skje dersom sjefen må slutte på grunn av at han ikke oppnår tilfredsstillende resultater eller at styret og sjef blir grunnleggende uenige om strategien for selskapet. Da bør lederen være sikret lønn et år, mener Hopland.

NHO mener det kan forsvarers å gi to årslønner. Her må det tas hensyn til alder og hvor lenge en har vært ansatt.

Det finnes ingen begrunnelse for at Endre Rangnes skal få en årslønn for å finne seg en ny jobb. Det finnes imidlertid noe som er like tullete. Det er å betale en ny sjef en millionbonus for at han skal ta imot en stilling. Skjønt det kan det være begrunnelse for. Det kan være det var det som skulle til for at man fikk den sjefen en absolutt ville ha. Men sjefer må da i det minste kunne klare å slutte som andre folk når de har fått seg ny jobb med millionlønn.