Erna i skyene

Erna Solberg vinner på troverdighet som en samlende leder. Hun kan tillate seg kjøre videre på to spor, selv om det irriterer Siv Jensen. For nå er de Erna Solberg som har regiene.

Høyre går fram 2,3 prosentpoeng til en oppslutning på 22,9 prosent, mens Frp faller med 4,2 prosentpoeng til 20,7 prosent på en meningsmåling Sentio har utført for Mandag Morgen. Høyre går mest fram og Frp mest tilbake. Den samme tendensen har vi sett på andre målinger i de siste. De rødgrønne partiene ville tapt regjeringsmakten dersom målingen hadde vært valg.

Frp og Siv Jensen gjør det ikke dårlig. Det kjører på som de pleier, men de får ikke uttelling slik som tidligere. Ap sørger for eksempel for at de ikke vinner velger slik de gjorde tidligere når det gjelder innvandring og asylsøkere. Når Knut Storberget i nattens mulm og mørke fyller et fly med irakere som ikke har gyldig oppholdstillatelse, fungerer dette som ”bevis” på at regjeringen strammer inn. Antall asylsøkere går ned som følge av innstramningene. Dette fører til at Frp får mindre uttelling på å spille innvandringskortet.

Den viktigste forklaringen er at Høyre og Erna Solberg står fram som det mest realistisk alternativ til de rødgrønne. Erna Solberg har tatt Siv Jensen plass som statsministerkandidat, skjønt det aldri har vært noen realisme over at Siv Jensen som statsminister.

Det betyr også noe at Høyre har fått flere politikere som makter å markere seg i den politiske debatten. Erna Solberg er ikke like suveren i sitt ledelse av sitt parti som Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Det avgjørende er at Erna Solberg over tid har vist at hun kan lede et parti igjennom den krisen Høyre har vært inne i de siste to, tre årene. Erna Solberg er kommet ut av tunnelen.

Nå kan hun tillate seg å legge premissene. Hun avviser å starte diskusjonen om mulige regjeringsalternativer nå. Hun er åpen for at samarbeid både med Frp og sentrum. I fjor ble hun dynget ned at synspunkter, ikke minst fra politiske kommentatorer, om at hun måtte velge. Erna Solberg valgte å kjøre på to spor. Den strategien lykkes hun med. Det kan godt være hun kjører videre i samme spor også fram mot neste valg. Erna Solberg vil ha politiske makt og er troverdig på at hun vil ha en bred borgerlig samling. Ingen ser ut til å ha større forutsetninger for å lykkes enn Solberg. Derfor blir hun det naturlige samlingspunkt på borgerlig side, slik Jens Stoltenberg er det i den rødgrønne fløyen.