Rune Bjerke snakker ikke

DNB Nor-sjef Rune Bjerke jubler for gull i Vancouver og vil ikke snakke om boten fra Økokrim.

”Styreleder Anne Carine Tanum burde innkalt til ekstraordinært styremøte, hjemkalt ledelsen fra Vancouver, behandlet begrunnelsen for boten og vurdert om den skulle få ledelsesmessige konsekvenser. DnB NOR må vise at de tar denne saken på alvor. Det er det minste man kan forvente fra en statseid bank, sier BI-professor Petter Gottschalk til Aftenposten. Han mener noen bør holdes ansvarlig for at DnB NOR-konsernet onsdag ble ilagt et forelegg på 12 millioner kroner og fikk inndratt ytterligere 14 millioner kroner. Siktelsen mot to ansatte for innsidehandel, ble frafalt.

DNB Nor vil godta forelegget, men nekter for å ha brutt loven. Bankens styreleder Anne Carine Tanum har det vært umulig å få i tale. Konsernsjef Rune Bjerke er i Vancouver og pleier kontakt med sponsorer. Flere medier har forsøkt å få ham til å kommentere saken Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR sier at tidsforskjellen har gjort det vanskelig å delta i en debatt i Norge.

Petter Gotteschalk reagerer på at banken opptrer på en arrogant måte. Det har han for så vidt rett i. Etter all sannsynlighet vet Anne Carine Tanum og Rune Bjerke hva de gjør. Deres strategi er å skape minst mulig oppstyr rundt saken. Derfor har de valgt å akseptere boten framfor å bringe saken inn for retten. De har lagt opp en informasjonsstrategi forhold til dette. Minst mulig oppstyr. Tidspunktet for offentliggjøring av boten er perfekt for DNB Nor. Rune Bjerke kan snike seg unna med å henvise til den store tidsforskjellen. Det er selvsagt bare tull. Han kunne når som helst fått komme til på Dagsrevyen og i mediene for øvrig med en kommentar.

Da Konkurransetilsynet ila Tine bot for brudd på konkurranseloven, valgte de motsatt strategi. De nektet å godta boten og saken havnet for retten. Her vant de første runde.

Rune Bjerke kunne valgt en tilsvarende strategi, protestert og utfordret Økokrim. Men det er ikke verd det. De ville brukt millioner på advokater og masse tid internt. Bankens kunder bryr seg lite om den slags finanstransaksjoner Økokrim har bøtlagt banken for. Saken har heller ikke særlig stor prinsipiell interesse. Det var i en ekstremsituasjon, midt i finanskrisen, dette skjedde. Banken hevder at de har havnet i klisteret på grunn av misforståelser omkring alle den informasjon som ble gitt om mulige tiltak regjeringen ville komme opp med for å redde bankene.

Vi kommer neppe til å få oppleve at Rune Bjerke kommer hjem fra Vancouver og legger seg flat. Han er sannsynligvis klok nok til ikke å la det forbli med ”ingen kommentar”. Han bør kunne beklage at banken er ilagt en bot, men det er greit å stå fast på at banken mener de ikke har gjort noe ulovlig.