Northugs mediesjokk

Når Petter Northug ikke leverer i forhold til medienes tidsplan, kalles det dårlig oppførsel. Men vi vet jo at ikke er lurt å snakke på direkten når en sterkt emosjonelt trukket opp. Det kan bli riktig ille

Da Petter Northug kom i mål på 41. plass på 15 km fri, gikk han potte sur og skuffet forbi pressekorpset uten å si et steinsens ord. Noen journalister reagerte så pass skarpt at en fikk inntrykk av at det var verre å ha gått forbi pressen målløs enn ikke å ha godt fort nok på ski. Men etter en tid kom Northug luskende og sa det alle visste.

Lørdag skjedde det samme igjen. Han lå på fjerdeplass, en km fra mål, klar til å sette inn det avgjørende støtet som i det minste skulle sikre han medalje. Så brakk Marcus Hellner staven hans. Northug måtte gå 100 meter med en stav, men da var løpet kjørt. Han daffet inn til mål, 45 sekunder bak vinneren, skuffet, forbannet og nedfor. Da skjedde det samme igjen. Han gikk forbi journalistene. Det ble den helt store saken i mediene søndag.

Forventninger

Northug har alts to ganger på en uke hadde brutt med hvordan mediene forventer at en idrettsutøver skal opptre. Han skal snakke når journalistene spør, særlig like før og etter et renn. Mediene vil ha det ferskt, rått, ubearbeidet, gjerne med snørr og tårer. ”Hva følte du der og da?” Hadde Petter Northug svart på det spørsmålet etter at han kom i mål, kunne det blitt den helt store skandalen. Northug følte at han var for forbannet, for skuffet, for sint og for langt nede til at han turde å snakke med pressen.

”Jeg tipper det var et uhell”, sier Northug dagen etter, men legger ikke skjul på at han er forbannet på Hellner. Han mener Hellner forsøkte å bremse farten hans tre ganger opp den siste bakken. Mediene skriver i dag om at det er brukt feil slipemaskin på Northugs ski og at han har forlangt 10 nye par gjort klar. Vi aner altså spenninger innad i den norske troppen. Northug sier klokelig så lite som mulig.

Idrettsutøverne og langrennsledelsen har en agenda som er fullstendig forskjellig for mediene. De er opptatt av minst mulig oppstyr som kan forstyrre idrettsutøverne mentale forberedelse. I dag skriver sportskommentator Truls Dæhli kjapt og arrogant at det norske laget ligner en barnehage uten tilsyn. Og det er det velkjente VG-moralismen som legger premissene. Det er Petter Northugs ”oppførsel” VG er opptatt, som om han er en elev med for mange anmerkninger. Han har ikke sagt det han burde si rett etter han kom i mål. Det han skulle ha sagt var følgende: Uflaks med staven, de andre var bedre enn meg, gratulerer, velfortjent seier, skuffet, men skal skjepe meg, en kan ikke vinne alltid, lover å gjøre mitt beste på stafetten, ser fram til 50 km.

Måtte prate

Så sterkt er mediene forventning om hvordan man skal opptre at Northug søndag måtte i ilden. ”Petter skulle omsider prate. Seansen var så rar at den virket regissert ned til den minste detalj, skriver Aftenpostens sportskommentator Bertil Walderhaug. Det vi så var Northugs forsøk på levere mediene det de vil ha. Da hører det med å ta selvkritikk, legge seg ”litt flat” for at han gikk forbi journalistene for andre gang. Walderhaug er eller opptatt av Northug må lytte til skikongen Bjørn Dæhli som er bekymret for at Nordthugs omdømme vil svekkes hvis han ikke klarer å takle motgang.

Mulig det. Northug må tenke på sin markedsverdi som mediene er med å skape. Må og må. Han kan tenke på det. Eller så er Northug er så sterk individualist at han handler ut fra eget hode og egne følelser. Han vil snakke når han vil og gi blaffen i mediene.

Det er noe Kjell Inge Røkke-aktiv over Petter Northug. De er begge vulkaner av vilje og følelser, de går sine egne veier og tør der andre ikke våger. Frekke i kjeften er de også. Røkke ventet i ukevis før han kommenterte kritikken fra Syliva Brustad. Det hadde nok blitt katastrofe dersom han skulle ha kommenterte Brustads påstander få timer etter. Når han først snakket, sa gjorde han narr av Brustads dialekt. Det hadde han ikke fått råd fra informasjonsrådgivere om. Han snakket ut fra eget hode

Den som skal uttale seg til mediene bør vite hva en vil si. Og det er aldri lurt å snakke på direkten når en i mental ubalanse eller sterkt emosjonelt trukket opp. Da er det fare for at en kan velge ord og utrykk som en i ettertid vil andre bittert på.

Vulkanen Northug kom ikke med et utbrudd. Han har hold kjeft, ikke vist hvem han egentlig er, det han faktisk tenker og føler. Istedenfor har han opptrådt i rollen ”idrettsutøver som taper”. Mediene har fått ordene, riktignok alt for seint.  Men han forsøkte i alle fall å gi mediene det de vil ha.