Silikonpuppenes bakside

Innfør forsikring ved skjønnhetsoperasjoner. Problemer med silikonpuppene bør ikke være det offentliges ansvar.

Over 100 000 norske kvinner har skaffet seg silikonpupper, og det blir stadig flere som får problemer med silikoninnleggene sine. Når det går galt, må skattebetalerne ta deler av regningen. Det foreligger ingen statistikk som viser hva silikonproblemene koster det offentlige. Det er på tide at myndighetene skaffer seg en slik oversikt.

Hvis det oppstår uforutsette komplikasjoner knyttet til en brystimplantasjon, blir det definert som sykdom og man kan har rett til sykepenger. Hvor stort sykefraværet knyttet til skjønnhetsoperasjoner er, har vi heller ikke har oversikt over.

Høyre, Senterpartiet og Frp har tatt til orde for at silikon-komplikasjoner ikke bør belastes skattebetalerne. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) skal forsøke å lage regler for hva slags silikonplager det offentlige skal dekke og hva de brystopererte må finne seg i å betale selv.

– Det kan godt tenkes at operasjoner ved private klinikker bør ledsages av en forsikring som dekker kostnadene hvis slike ting skjer. Da vil du se hele kostnadsbildet før du tar operasjonen, sier Høyre-leder Erna Solberg til Aftenposten.no.

Solbergs spor er verd å følge. De institutter som utfører denne typen inngrep bør pålegges å innarbeide en obligatorisk forsikring som skal dekke alle komplikasjoner som kan oppstå ved ulike typer skjønnhetsoperasjoner.

Helsekostnadene skyter i været. Det er nødvendig med klarere regler for hva helsevesenet ikke skal dekke. Komplikasjoner knyttet til skjønnhetsoperasjoner bør stå på denne listen.