Obamas nakketak på Netanyahu

Netanyahu feilberegnet. Obama har sendt Hillary Clinton på krigsstien. Nå skal Israel offentlig tvinges i kne på en måte som ikke har skjedd tidligere. En israelsk tabbe ga USA en gylden anledning.

En fredsavtale mellom Israel og palestinerne står høyt oppe på listen over hva Barack Obama akter å få på plass før han takker for seg som president. Det begynte bra. Få måneder etter han tiltrådte, holdt han en tale i Kairo som skape optimisme blant verdens muslimer og hos de moderate palestinske lederne. Obama la vekt på at fred i Midt-Østen er avgjørende for å skape et nytt klima for samarbeid mellom USA og den muslimske verden. Obama fulgte opp i temmelig friske ordelag med å kreve at Israel stanset byggingen av nye boliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Men Benjamin Netanjahu vendte det døve øre til Obama. Obama trakk det korteste strået i den runden.

Obama måtte prioritere de innenrikspolitiske utfordringene og forhandlingene med Russland og tok selv et skritt tilbake i Midt Østen-politikken. Andre har jobbet tett og godt i kulissene. For noen uker siden kom meldingen om at det kunne ligge an til at palestinernes president, Mahmoud Abbas, var rede til å møte Israel i indirekte forhandlinger uten at Israel på forhånd hadde stoppet alle planer for boligbygging i de omstridte områdene.

Iran

I forrige uke reise USAs visepresident Joe Biden til Israel, først og fremst for å diskutere Iran med de israelske lederne og for å forberede den mer forpliktende kontakten som snart skal innledes med de palestinske lederne. Da sprang bomben. Mediene bragte meldingen om at regjeringen ville starte byggingen av 1600 nye leiligheter i Øst-Jerusalem. Oppstyret ødela Bidens besøk. Han holdt seg i skinnet når det gjaldt å ta avstand fra Israels planer. Netanjahu måtte be om unnskyldning. Biden kunne ikke annet enn å akseptere den og dro hjem. De israelske lederne pustet lettet ut. Men for tidlig.

Netanjahu stanset ikke planene. Han beklaget bare måten USA var blitt informert på og framstilte det nærmest som et arbeidsuhell. Det er mulig det var en bevisst lekkasje fra høyresiden som ikke liker at Israel skal gi seg i kast noe som kan minne om fredsforhandlinger med palestinerne.   

I helgen valgte Barack Obama å utnytte situasjonen til egen fordel. Utenriksminister Hillary Clinton ble satt på saken. Hun har fulgt Midt-Østen tett fra den tiden Bill Clinton var nær ved å få til en avtale mellom de to erkefiendene. Hun er utålmodig og frustrert over Israels uforsonlighet, sugen på å få utrettet noe og sette spor etter seg. 

Den jødiske lobbyen

USA kunne valgt som strategi å roe det hele ned, bearbeidet Netanjahu via diplomatiske kanaler og fått i gang dialogen mellom Israel og palestinerne. Det som skjedde forrige uke ble et sannhetens øyeblikk for Obama, Biden og Clinton. Det ble klart for dem at Netanjahu  ikke  er rede til å komme palestinerne i møte. Han må tvinges, presse og settes på plass. Til vanlig er ikke det så enkelt. Den jødiske lobbyen i Israel er sterk. Det sies at ingen blir president i USA hvis man får den jødiske lobbyen på nakken.

Det er nesten tre år til neste valg. Det er nå det må gjøres. Nå kan Hillary Clinton overfor den amerikanske opinionen spille på at USA ikke finner seg i å bli ydmyket av Israel. USA vil ikke ha noe av at Israel ødelegger USAs ambisjoner om å bidra til at avspenning og et internasjonalt klima som åpner for mer dialog og samhandling.

Hillary Clinton har gitt beskjed om at planen om 1600 nye leiligheter skal stoppes, flere hundre palestinske fanger skal settes fri og Israel skal erklære at de er villige til å forhandle om Jerusalem. Det er duket for den største krisen i forholdet mellom USA og Israel på 35 år.

I harnisk

Deler av den israelske regjeringen er i harnisk. I Israel er det alltid noen som konsekvent avviser å fire en eneste tomme. De mener Israel har rett til både til Vestbredden og hele Jerusalem og at det er ingen andre enn Israel som skal avgjøre hvordan landet skal ivareta sine interesser.

USA truer med mindre hjelp og støtte dersom ikke den israelske regjeringen bøyer seg. Benjamin Netanjahu er ikke i tvil om at USA nå mener alvor. Han klarer ikke snakke seg bort fra de kravene USA nå har framsatt. Hillary Clinton er på krigsstien.

Dette er maktpolitikk på høyt plan. Netanjahu har svekket sin forhandlingsposisjon via palestinerne ved å ha fått USA på nakken. Det hadde vært bedre om han i forrige uke i det minste inn til videre hadde stoppet planen om 1600 nye leiligheter i Øst-Jerusalem.

USA ble gitt en strategisk anledning til å ta Israel i nakken uten å risikere mye på hjemmeplan. Obama har sin helsereform som han skal banke igjennom. Hillary Clinton får banke løs på Netanyahu. Det blir en krevende øvelse, men det er ikke umulig at Midt-Østen konflikten kan komme inn i et nytt spor.