Birkebeiner-ledelse

Birkebeiner-ledelse i betydning av ledere som sliter og kjemper for å oppnå gode resultater, er det ingen grunn til å advare mot. Men sjefer som går Birken bør ha respekt og forståelse for medarbeidere som ikke gidder trimme,

 Organisasjonspsykolog Jan Christophersen vil ta et oppgjør med det  han kaller Birkeiner-lederskapet.

–          Birkebeiner`n er definitivt ikke en god metafor på godt lederskap. Deltagelsen handler mer om lederens eget behov for eksponering enn å vise tydelig ledelse. Lederen må legge ned masse tid på kropp, teknikk og utstyr som fremmer han eller henne som ensom, sterk eller utholdende utøver, sier Christophersen til Aftenposten. Han synes de burde brukt mer tid på å utvikle seg selv som ledere, på de ansatte eller familien.

Vi har noen hundre tusen ledere i landet. Når en leser Dagens Næringsliv, som disker opp med side på side i flere uker om folks som skal gå Birken, skulle en tro de fleste av dem gjorde det. Det er 16 000 som deltar. Vel 2000 av dem tjener med enn 800 000 og ca 10 000 av dem tjener mer enn 400 000. Det er neppe mer enn 4-5000 ledere som halser over fjellet fra Rena til Lillehammer.  Det må være noe i nærheten av fri fantasi å påstå at disse bedriver en form for lederskap det er grunn til å advare mot. Hva slags innsikt er det Christophersen besitter? Har han snakket med ansatte som forteller at sjefen er lite å se til for tiden, fordi han jager rundt i marka på ski? Går disse birkebeinersjefen rundt og skriker og heier på de ansatte som om alle deltar i et tøft res for å klare et merke? Virker birkebeinersjefen litt vel hyper, tydelig aset opp av at han, eller hun, snart skal stille til start til et av livets store prøver?

Treningsbasillen

Christophersen konstruer et problem. Selvsagt er det sjefer som blir bitt av treningsbasillen og bruker for lite tid på jobben.  Noen fester også for mye og er groggy når de til slutt snubler innom kontoret.  Noen sjefer er så slappe og feite at de har helseproblemer og av den grunn ikke gjør jobben som sjef bra nok.  Noen er også så opptatt av damer og så ofte hodestups forelsket  at det går ut over arbeidsinnsatsen. Det  er mye det kan bli for mye av.

Det er blitt mote i en del kretser å delta i Birken, men det representerer ikke et fenomen som fortjener å bli analyseres ut fra et ledelsesperspektiv. De fleste ansatte synes nok det er bra at sjefen er i god form. Det sier legene at vi alle bør være. De færreste beundrer en sjef som går 54 km på ski. Han om det. Det er det veldig mange som kan klare med litt trim og hvis man går inn for det. 

Glamourmodell

Glamourmodell Linni Meister, er ikke sjef. Hun skal gå Birken i år. Hun kjøpte ski på tirsdag. Hun trener ikke noe særlig på forhånd, for hun er redd for å bli stiv og støl, som hun sier. Alle må ha sekk med 3,5 kilo. Hun håper de godtar 2,5 kilo, for hun har en kilo silikon i puppene. Det må vel være det samme hvor kiloene henger, skal hun argumentere med, sier hun til VG.

Noen har dilla på å gå på ski, andre sykler i timevis, til og med fra Trondheim til Oslo i et jafs. Noen farter land og strand rundt for å se fotballkamper. Folk kan bli hekta på litt forskjellig. Alt kan utarte. Alt kan noen finne noen  betenkelige sider ved.

Det blir kjedelig dersom alle skal gjøre passe av alt. Det er Kardemommeloven som gjelder: man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill og forøvrig kan man gjøre som man vil”.

Det ledere må passe på, er å ikke presse sitt eget på andre.  Sjefer som går Birken eller på annen måte framstår som veltrimmet og spreke, må passe på at men ikke presser eller forsøke å overtale de ansatte til å følge etter i løypa. Godt lederskap er ikke å trekke de andre med på noe som er ens egen greie. Godt lederskap vil være å gjøre det de ansatte vil være mest interessert i.  Det er sannsynligvis å ta en tur på byn enn å legge opp til felles skidag.

Gode resultater

En leders oppgave er å skape trivsel og oppnå gode resultater.  Det er en fordel om de ansatte lever lurt, tar vare på helsen og er i brukbar form. Dette har dog sjefen fint lite med. De ansette får ta ansvar for eget liv. Men å tilrettelegge for at ansatte kan trimme er bra.

 De krever en del selvdisiplin, til tider vilje til å plage seg selv, evne til å hente ut krefter en er trodde en ikke hadde, gi på for å nå mål, for den som skal gå Birken eller gjennomføre andre krevende idrettsutøvelser. De er bra at ledere trener seg til slikt. Faren for misbruk av i forholdet til medarbeider er særdeles liten.

Obs. I denne saken er jeg forutinntatt. Jeg har gått Birken :)