Modig, sexy og ubetenksom

For noen i KrF er Inger Lise Hansen en ”fristerinne” som man skal ta avstans fra.  For andre er det blitt enda viktigere å markere at det er romslighet i KrF. Her skal det være plass til lekre unge kvinner i korte skjørt

Kvinnelige politikere  som  lar seg avbilde med sexy styling på forsiden av et ukeblad ledsaget av tittelen ”Jeg liker å kle meg utfordrende”, må regne med å bli tatt mindre seriøst. KrFs nestleder, Inger Lise Hansen, kan bli et unntak på reglen. Grunnen er at det hun gjør er så overraskende og provoserende at folk tvinges til å stille spørsmål om hva som ligger bak.

Det blir for billig og enkelt å hevde at småbarnsmammaen Inger Lise Hansen er opptatt av å spille på sex. Når Anita Apeltun Sæle i Dagbladet kaller henne en glamourmodell, er motivet å ramme henne. Ektemannen Finn Jarle Sæle går enda lenger. I en samtale med Vårt Land sammenlikner han Hansen med Alessandra Mussolini som er kjent for å spille på sex og som til stadighet å komme i miniskjørt i parlamentet.

De konservative

Inger Lise Hansen provoserte de konservative i KrF tidligere i år med sitt utspill om vinmonopol, Israel, bekjennelsesparagrafen og homofili. For noen i dette miljøet er det hun nå har gjort mye verre. Det er nummeret før noen beskriver henne som en ”fristerinne” og minne om at slike skal man vende seg bort fra. I løpet av denne helgen har hun nok fått noen flere og ende mer innbitte motstandere i eget parti.

Intervjuet og bildene i Det Nye har hun godkjent. Hun ante imidlertid ikke at VG lørdag ville ha henne pryde forsiden med teksten: ”KrF-topp poserer i undertøy. Vil være sexy for å provosere”. Hun burde tenkt at dette var en sak for tabloidene.

Inger Lise Hansen protesterer med å si at hun ikke er avbildet i undertøy, men i en kjole, at hun ikke har godkjent at bildene kan brukes i VG og at hennes uttalelser er tatt ut av sin sammenheng.  VG drar det langt når de påstår at hun poserer i undertøyet. Det er vitterlig en kjole hun er avbildet i. Dern slags kjoler ser man ikke mye av på bedehuset, men der folk flest på Hansen alder vanker, er dette temmelig standard. Utringningen er heller ikke større enn av det ville ha passert i kristne miljøer. Men vil man vise så mye hud som Inger Lise Hansen gjør, er det for å tiltrekke seg menns blikk. Slik virker det i alle fall.

Spille på kropp

Inger Lise Hansen er ikke kjent i KrF-miljøet for å spille på sin kropp. Hun er pen og fotogen, men det er hun ikke alene om i KrF. Når hun stiller opp i Det nye, er ikke det for å komme i kontakt med nye velgergrupper. Hansen har lest Paulus som sier at han var en ”jøde for jøder og en greker for greker”.  Han tilpasset seg. Han var opptatt av hva som passet seg i det miljøet han var.  Prisen man må betale for å tilpasse seg, er at man blir kritisert for ikke å være klar og tydelig.

Det hadde ikke fungert om Inger Lise Hansen skulle latt seg avbilde i Det Nye slik hun går kledd når hun opptrer som taler på partiarrangementer. Da er det ingen som blir forstyrret  av at utringningen er i største laget eller at ”skjørtekanten er over sperregrensen” , som VG skriver.   Sett med Det Nye-øyne, er det hun stiller opp i ganske tekkelig og standard. Men hun poserer som en fotomodell og hun framstår som en kvinne opptatt av å tekkes mannen.  Men er det så oppsiktvekkende? Det gjør jo kvinner hele tiden.

Fordommer

Inger Lise Hansen velger å utnytte det at hun har et utseende som ”fungerer” i Det Nye. Hun vil si til  Det Nyes lesere at ”dere kan være den dere er og stemmer KrF”. Det er nettopp dette som er Hansens prosjekt.  Man stemmer KrF hvis man er enig i politikken. Hun er opptatt av å bryte ned fordommene mot KrF. Hun bruker seg selv som eksempel.  Det samme gjorde Valgerd Svarstad Haugland da hun lot seg avbilde med et rødvinsglass.

Inger Lise Hansen er en opprører. Derfor har hun også vært opptatt av å markere at det er lov å være noe mer dristig i klesveien enn det som er vanlig i det konforme KRF-miljøet

Inger Lise Hansen sier det som det er. Hun har noen ganger kledd seg sexy for å provosere. Det er neppe lurt av en toppolitiker å si det slik. Det er å be om det oppslaget hun fikk i VG.

Inger Lise Hansen har mistet kontrollen med hvordan hun blir oppfattet. Det blir garantert misforståelser og oppstyr når pene kvinner i politikken stiller opp lettkedd og snakker om at de liker å opptre sexy av og til.

Dette kommer til å gå over. Det går nok en stund til vi får se Inger Lise Hansen  som lekker forsidepike igjen. De som er blitt mer oppsatt på å droppe Hansen som nestleder, må vente motstand. For noen er det blitt enda viktigere å markere at det er romslighet i KrF. Her skal det være plass til unge kvinner i korte skjørt.