Stoltenberg i krigen

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell vil ha debatt om de norske styrkene i Afghanistan. Jens Stoltenberg kaller det et ”brutalt svik” å ville trekke ut soldatene nå. SV snakker for døve Ap-ører. 

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell vil ha debatt om de norske styrkene i Afghanistan, skriver VG i dag. Det må SV gjerne debattere, men hva SV mener her, betyr null og niks i forhold til det faktum at norske soldater befinner seg i Afghanistan som en del av NATOs styrker. Jens Stoltenberg, som i all hemmelighet reiste til Afghanistan for å feire 17. mai sammen med de norske soldatene, sparer ikke på konfekten når han karakteriserer holdningene i SV.

–        Det vil være et brutalt svik å trekke seg ut nå og se på at Taliban igjen tar over, sier Jens Stoltenberg til Aftenposten. Han forteller at han møter folk i kvinneorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner som innstendig ber om at de internasjonale styrkene ikke må trekke seg ut av landet. Til NRK sier Jens Stoltenberg rett ut at det ikke er aktuelt å trekke de norske styrkene ut før Nato starter med å redusere sin tilstedeværelse i landet. Ingen kan kritisere Stoltenberg for ikke være tydelig nok i denne saken.

Spørsmålstegn?

SV slår til mot Stoltenberg, skriver VG i dag i forbindelse med Solhjells uttalelser og konferansen ”Exit Afghanistan?” som SV skal arrangere i juni. Det er et slag i tomme luften. Ellers står det er spørsmålstegn bak emneformuleringen. SV er vel ikke kommet i tvil?

Det er gammelt nytt at SV er kritisk til å ha norske soldater i landet. Det er derfor ikke særlig oppsiktsvekkende det Solhjell sier. De rødgrønne er enige om at det ikke er noe problem at SV med jevne mellomrom tar til orde for at vi bør komme oss ut av Afghanistan. Det er på nivå med at Sp med jevne mellomrom advarer på det sterkeste mot diverse EØS-direktiv. Når alt kommer til alt, er det Ap som bestemmer i forsvarsspørsmål og i saker som har med EU å gjøre. Alle vet det er slik, derfor truer ikke uenighet i denne typen saker det rødgrønne regjeringsprosjektet.

Jens Stoltenberg er blitt kritisert for at det har gått for lang tid siden han sist var i Afghanistan. Nå kan den kritikken forstumme. Det var et tydelig signal om at Norge mener alvor med sitt engasjement i Afghanistan når statsministeren prioriterer å feire 17. mai der.

Faremos ord

De rødgrønne er opptatt av hvilke ord de buker om engasjementet i Afghanistan. Ifølge VG tar forsvarsminister Grete Faremo aldri ordet krig i sin munn. Hun snakker om ”bistand” og ”støtte”. I en samtaler med Dagsavisen retter Jens Stoltenberg på seg selv når han bruker ordet ”krig”. ”Militæroperasjoner” skal det hete på ”rødgrønsk”. Hva er poenget med å kalle det noe annet enn krig når soldater blir såret og drept? Det er neppe tvil om at de norske soldatene opplever at de deltar i en krig. Når regjeringen bruker andre ord, er det et forsøk på å pynte på sannheten. Det er bedre å kalle en spade for en spade enn et arbeidsredskap til benyttelse når jord skal flyttes.

Det er FN som har bedt om at utenlandske styrker nedkjemper og holder Taliban i sjakk. Det har vist seg betydelig vanskelige enn antatt. Strategien nå er å få afghanerne selv til å ta større ansvar for å forsvare seg mot Taliban. Det gjøres også forsøk på å forhandle med grupperinger som støtter Taliban.

Løsningen i Afghanistan er ikke å trekke seg ut forteste mulig. Løsningen kan heller ikke være en tilstedeværelse med så store styrker som er der i dag.