Eboken knuser bokhandlere

Salget av ebøker går så det suser. Her til lands er eboken satt på vent i håp om å presse fram momsfritak og å utsette den sikre død for i første omgang et hundretall bokhandlere.

Siden 1440 da Johann Gutenberg fant opp boktrykkerkunsten, har boken gått sin seiersgang over verden. I 570 år har forlag, forfattere og bokhandlere kunnet glede seg over stadig økende opplagstall på verdensbasis. I år er det i ferd med å snu. Eboken har inntatt arenaen for alvor, og alle aktørene i bokbransjen skjelver i bekymring over hva som kan komme til å skje.

Musikkbransjen har i årevis ristet i sine sammenføyninger. De siste årene har nyheter på nett ført til kraftig tilbakegang for papiravisene, og internasjonale avisgiganter har bukket under. Her hjemme har avisene klart seg langt bedre enn i andre land, blant annet på grunn av ordningen med pressestøtte.

Bokhandlere selges

I slutten av forrige uke kom meldingen om at USAs største bokhandlerkjede, Barnes and Noble, legges ut for salg. De sliter alvorlig med lønnsomheten. Det er ikke rart. Nettbokhandelen Amazon forteller at salget av ebøker skyter fart. De selger nå 180 ebøker på samme tid som de selger 100 innbundne bøker. For en tid siden ble den avdøde svenske forfatteren Stieg Larssons den første som solgte mer enn en million ebøker. Amazone satser på lesebrettet Kindle, mens Apple lanserte i fjor sin Ipad som har blitt en stor suksess. Alt tyder på at salget av e-ebøker vil ta av. På Amazon koster en solid roman under hundrelappen, og det er gjort i en håndvending å skaffe seg en ny bok. Folk blir fort vant med et lesebrett. Men bøker i hylla blir det ikke av det.

Når flere vil kjøpe ebøker over nettet, vil de gå med bokhandlere som det har gått med musikkbutikkene, det blir betydelig færre av dem. Man kjøper ikke ebøker i en lokal bokhandel. En ender fort opp med noen få sentrale aktører i et land, for ikke å si i verden. Amazon er en global, ikke er amerikansk bokhandel.

Billigere ebøker

En gammel ringrev i norsk bokbransje, Ivar Tronsmo, som driver den uavhengige Tronsmo bokhandel i Oslo, spår bokhandelens død og at bøker kommer til å bli mye billigere. I dag koster det omtrent 150 kroner å få solgt en bok til 300 kroner gjennom en bokhandel. Kostnaden med å selge en ebok minimale i forhold.

Alt er klart for salg av ebøker her til lands. De store forlagene Gyldendal, Aschehoug og Damm Cappelen, som har makten i norsk bokbransje, har effektivt sørger for at ingen nye aktører får starte salg av ebøker. Det vil de gjøre selv via ”Den norske bokdatabasen” – når tiden er inne. De tekniske løsningene er på plass, men de vil ikke starte salget av ebøker før regjeringen har gått med på å la ebøker slippe moms slik det er for papirbøker. ”Ikke aktuelt”, har finansminister Sigbjørn Johnsen gitt beskjed om. ”Vel, da blir det ingen norske ebøker”, svarer bokbransjen, som om det skulle være spesielt plagsomt for regjeringen.

Fritak for papir

Selvsagt er det hull i hodet at det skal være 25 prosent moms på en ebok, men den samme boken på papir har fritak. Problemet er at Finansdepartementet gjerne ville lagt moms på papirbøker også. Enkelte politikere har ymtet frempå om at det kanskje hadde vært bedre med seks, syv prosent moms både på bøker og avsier, så hadde vil sluppet problemet med egne regler for papirmedier. Vi kan ikke utelukke at vi vil ende opp med noe slikt etter hvert som digitale medier brer om seg.

Momsstriden rundt ebøker fungerer også som en kjærkommen mulighet for de store forlagene til å utsette lanseringen av ebøker. Det vil garantert gå ut over salget av paperback og innbundne bøker som både bokhandlere og forlag tjener godt på. Forlagene snakker om at ebøker må koste rundt 250 kroner for at forlag og forfattere skal kunne tjene omtrent det de tjener på en bok i dag i dag. Vi kan imidlertid ende opp med priskrig på ebøker. En del mindre forlag har syslet med tanken om å få en egen norsk side på Amazon der en kan selge bøkene billigere enn det de store forlagene legge er opp til.

Kommentar i Vårt Land 9 aug