Under saftig monsterpress

Terje-Riis Johansen har snublet, er ydmyket og gjort til syndebukk, men bonden fra Skien tåler en trøkk og tviholder på at det er han som er sjefen for kabler og master her til lands.

Før sommerferien forsøkte opposisjonen å få båret Terje Riis-Johansen ut av statsrådskontoret fordi de mente han ikke hadde informert Stortinget tidlig nok om at Jens Stoltenbergs månelandingsprosjekt på Mongstad ville bli utsatt fire år. Mistillitsforslaget falt dødt til jorden.

Terje Riis-Johansen visste at han satt med en langt varmere potet i fanget. Da de fleste hadde tatt ferie, 2. juli, gjorde han det klart at det ikke er noen vei utenom å bygge en kraftledning gjennom Hardanger. En måned senere måtte Jens Stoltenberg konstatere at saken hadde utviklet seg til en krise de ikke kunne leve med. Noe måtte gjøres for å roe nervene og få kontroll med situasjonen.

Ekspertene

Landets fremste eksperter i Statnett og Norges Vassdrags- og elektrisitetsvesen vurdert, skissert, beregnet og planlagt i årevis og gitt sine anbefalinger for lengst. Det gikk både vinter og vår uten av de rødgrønne klarte å bli enige. Til slutt måtte det skjæres igjennom. Regjeringen orket ikke ta sjansen på at bergenserne kunne bli uten strøm.

I fjor vedtok Stortinget kriterier for når kraftledninger kan legges i kabel istedenfor å monteres i master. Ut fra reglene er det uaktuelt å legge kabler over så store strekk som det er snakk om i Hardanger. Men det var i fjor. Når det stormer som verst, er ikke hukommelsen til politikerne særlig velutviklet.

Hoggestabbe

Terje Riis-Johansen fikk rollen som hoggestabbe og syndebukk. At en mann fra Senterpartiet kunne miste gangsynet så til de grader og la seg kneble av Oslomakta, at han kunne la mastefantastene i Statnett ture fram uten å lage skikkelige regnestykker, at han ikke forsto at det ville gå bud ut i alle verdens turister om at nå var det bare å dra et annet sted. Mongstad først, så Hardanger -enda et eksempel på at Terje Riis-Johansen ikke klarer jobben sin. Bær han ut, bær han ut.

Da Jens Stoltenberg var tilbake fra ferie, rodde han stormen av ved å blåse ”time out”. Han sto last og brast med sin olje- og energiminister. Men nå skulle en god saksbehandling bli enda bedre, som hans sa. De to utropte seg selv til noen skikkelige smartinger. Beslutningen lå fast. De skulle bare begynne å bygge master fra Bergen istedenfor fra Sima, mens man tenkte seg om og lyttet til lokalbefolkningen og eksperter. Ikke en dag ville gå tapt.

Monsterkommentatoren

Dette var et saftig nederlag, særlig for Terje Riis-Johansen.  Det var bare å svelge unna. På nytt lød ropet om at han burde byttes ut jo før jo heller. Når det lukter statsrådsblod, er tiden inne for mediene til å ta i bruk sine hersketeknikker. I VG gjorde monsterkommentator Eirik Mosveen et hovedpoeng av at Riis-Johansen svettet som et middels kraftverk på pressekonferansen, at han manglet ”innsikt i sitt eget sykdomsbilde” og at hans manglende forståelse for at uavhengige måtte løse problemene ble sammenlignet det med at vi ikke kan la ”kriminelle etterforske sine egne forbrytelser”.

Riis Johansen vil ikke legge seg ned i kroken som en slapp pudding. Han er opptatt av å vise at han har autoritet til å lede det videre arbeidet med Hardanger-saken. Han vet at en minister må fremstå som sterk og handlekraftig. Ellers har han tapt. I forrige uke nektet han å etterkomme kravet fra opposisjonen, Hardangerordførere og diverse aviskommentatorer om at det måtte nedsette et uavhengig utvalg. Ikke snakk om. Det er uavhengige eksperter som skal taues inn. Før Hardangerutvalget skulle møte Terje Riis-Johansen, lanserte de med brask og bram kravet om at anleggsarbeidet skulle stanse opp til 1 februar da ekspertutredningen skal foreligge. Det avviste han på strak arm. I møtet med ordførerne avviste han kun å ha dialog om sjøkabel. Han la fram forslag både om endringer i traseen, jordkabel og sjøkabel et mindre stykke.

Terje Riis Johansen kjemper i sterk motvind for sitt politiske ettermæle. Han er utpekt som det svakeste dyr i flokken. Han vet at opposisjonen, Hardangerpolitikere og mediene ligger klar til angrep. Han satser på å finne løsninger i Hardanger som er bedre enn de planene som ble lagt fram 2 juli, men et Hardanger fritt for monstermaster har den hardt prøvede mister ingen tro på.

Vårt Land mandag 23. august