Hagen i nymoderert utgave

Tidligere har Stein Erik Hagen fremstått som noe i nærheten av John Fredriksens næringspolitiske tvilling. Nå kan det virke som om han forsøker å komme seg inn i den sosialdemokratiske varmen og bli regnet med, skriver redaktør Magne Lerø.

Stein Erik Hagen liker ikke å bli kalt ”RimiHagen”. Den tid er forbi. Han gjorde stor suksess med å bygge opp butikkjeden Rimi og slo seg sammen med ICA i 1999. Men Hagen ville ikke være som skomakeren som ble ved sin lest, slik Odd Reitan med sitt REMA 1000 valgte. Hagen ville bli noe mer enn kjøpmann. Det er nå seks år siden han solgte seg ut av varehandelen. Nå er han største eier i Orkla. Nå vil han være langsiktig industribygger. Men Hagen sliter med å oppnå den posisjonen. Han må finne seg i å se at det er Kjell Inge Røkke som står øverste på pallen når det gjelder industribygging. Og Stein Erik Hagen er ikke i nærheten av å oppnå den posisjonen i Orkla som Jens P. Heyerdahl hadde. Hagen har brukt milliardene sine til å kjøpe seg inn i det andre har skapt – i Orkla, Jernia og Komplett, hvor han har sine største investeringer.

Høyresiden

Hagen og investoren Christen Sveaas bidro til at Jens P. Heyerdahl måtte trekke seg som sjef for Orkla. De to fremsto som representanter for politikkens høyreside. Christen Sveaas skriver med jevne mellomrom artikler om hvor begredelig de rødgrønnes styre er og hvor vanskelig de gjør det for de som vil drive business i dette landet. Ingen har offentlig klaget så høyt og mye på formuesskatten som Stein Erik Hagen. Han har også sagt at han vurderer å flytte ut landet for å slippe den fæle norske skatten. Men det er blitt med praten. Hans datter ha riktignok gjort alvor av det. Hun har slått seg ned i Sveits.

For et par år siden skapte Stein Erik Hagen mye rabalder i mediene med sin påstand om at norsk næringslivspolitikk nærmest var av øst-europeiske mønster. Dette var et så pass dumt utspill at de rødgrønne ikke kunne la det gå upåaktet hen. Jens Stoltenberg la seg nærmest i bakhold sammen med et TV-team for å tvinge Hagen til debatt. Her var det bare å innkassere seieren på forhånd. Da Kristin Halvoksen var finansminister fikk hun gjentatte ganger muligheten til å riste oppgitt på hodet over Stein Erik hagens utspille og meninger. Det toppet seg da han i forbindelse med finanskrisen sa at han nå ville sende skjortesnippene sine til rensing i England istedenfor å kjøpe nye skjorter.

Gir blaffen

Mens Jens P. Heyerdahl og Kjell Inge Røkke hadde innpass i alle politiske leirer, har Stein Erik Hagen aldri kommet på talefot med de rødgrønne. Han har blitt sett på som en noe mildere utgave av John Fredriksen. John Fredriksen gir blaffen i politikerne. Det kan ikke Stein Erik Hagen. Han vil bli regnet med. Han vil være i det gode selskap. Han har problemer med å forstå at da må han holde kjeft eller i det minste ikke kun snakke i store bokstaver.

Det kan virke som han forsøker å endre strategi. I Dagens Næringsliv i dag nedtoner han uenigheten med de rødgrønne, han kaller meningsforskjellene ”nyanser”. For Stein Erik Hagen er sammen med rødgrønne toppolitikere og andre et knippe toppfolk fra næringslivet på besøk hos World Economic Forum i Sveits. De er begeistret for den nordiske modellen. I denne sammenheng passer det ikke snakke om formuesskatt og for strenge rammebetingelser. Han har lagt bort storslegga og er ambassadør for sosialdemokratisk tankegods.

Møte med Støre

Trond Giske fikk både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre til å møte John Fredriksen. Hvis Giske får de til å stille på et tilsvarende møte med Stein Erik Hagen, kan de ikke forvente at han flagger en politisk omvendelse, men noen pene ord om sosialdemokratiet vil han nok kunne servere.

Ellers har Trond Giske sagt at de ikke til evig tid må holde på den formuesskatten vi i dag har. Problemet er imidlertid at de rødgrønne ikke vil at slike som Hagen skal bli nullskattytere. Trond Giske kaster ballen tilbake til de styrtrike. Kom opp med et forslag som gjør at det blir skatt på dere, så kan vi drøfte formuesskatten. Kanskje Hagen går i tenkeboksen og kommer opp med noe som Giske vil snakke om.