Heksestemplet og fremsnakket

Hvis en offentlig blir gjort til heks, hjelper det i alle fall litt å bli fremsnakket av en bror, i alle fall om han er kronprins

Forrige uke kunne vi på nært hold studere hvordan en moderne hekseprosess utarter seg. Det var igjen prinsesse Märtha Louise som skulle latterliggjøres, fordømmes, idiotforklares og forvises fra de aksepteres land. Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland fant tiden inne for å slippe et lite gufs av middelalder inn over norsk offentlighet.

– Som heks i dagens Norge må hun frasi seg sin prinsessetittel, uttalte Nabintu Herland til TV 2. Vi trodde heksene stort sett hadde oppgitt sitt virke og var ikke klar over at det bodde en i Lommedalen med fri tilgang der de kongelige ferdes.

Det er ingen grunn til å tvile på at den nye sluggeren i norsk offentlighet har god greie på hekser og det de har holdt på med til ulike tider i historien. Problemet er at hun visste fint lite om hva prinsessen faktisk mener ut over en bisetning i et intervju. Selv  da hekseprosessene var på det mest intense, lot de i det minste kvinnene få si mer enn en bisetning før inkvisitørene trakk konklusjonen.

I misjonens hus

Men prinsens Märtha sa altså i et intervju med Stavanger Aftenblad at det ”ikke er vanskelig å komme i kontakt med de døde.” Selvsagt brøt rabalderet løst. Hun burde jo aldri sagt det hun sa. Enda mindre drive med den slags. Hun skyndte seg å sende ut en pressemelding der hun gjorde det klart at det ikke ville bli gjort noe som helst forsøk på å komme i kontakt med døde under kurset de skulle holde i misjonene hus. Det hjalp ikke det spøtt. Sagt var sagt. Noe mer spektakulært en den prinsesse som snakker med døde kan neppe frembringes i en tabloid verden. Mye klokt ble sagt. Mye berettiget kritikk ble uttalt. Men noen sporet fullstendig av og slo under beltestedet.

Hanne Nabintu Herland fulgte opp men å betegne henne som en kynisk, selvsentrert forretningskvinne med null respekt for sin far og at hun fører skam over Kong Harald.

Nabintu Herland påstår ikke at Kong Harald sitter hjemme på slottet sitt og skammer seg over sin datter. Hun viser at hun behersker en av de ekleste hersketeknikkene, å påføre skam. Det er prinsessen hun vil skal skamme seg. Offentlig.

Voodokvinnene

Den siste hersketeknikken hun demonstrerer er ”bortvisning” – inn i skammekroken med henne.

–        Hvis hun fratrer sin prinsessetittel, er det gode muligheter for at hun kan fortsette sin virksomhet på steder som Haiti sammen med voodokvinnene der.

Rydd henne av veien, ikke på bålet, men send henne til Haiti. Slik bidrar hun til å piske opp stemningen mot en avviker.