Nygaards sjanseseilas

Åtte prosent moms både på papir – og ebøker er kommet et skritt nærmere. Mads Nygaard må på banen og forholde seg til de politiske realiteter, ikke sitte i kroken og messe enda mer høylytt på sitt mantra om nullmoms.

De tre mektigste i norsk bokbransje er sjefene Geir Mork i Gyldendal, Tom Harald Jensen i Cappelen Damm og Mads Nygaard i Aschehoug. Det er sistnevnte som fronter bransjens kamp for gode rammebetingelser. Også på dette området går han i sin far Williams fotspor.

Det siste året har bokbransjen kjempet hardt mot 25 prosent moms på alle typer e-bøker. De krever null moms slik det er for papirbøker. Det sa finansminister Sigbjørn Johnsen et klart og tydelig nei til for over et halvt år siden. Men forleggerne lot som om de ikke hørte det han sa. Istedenfor gikk de løs på kulturminister Anniken Huitfeldt som fikk beskjed om å sørge for at finansministeren skjerpet seg. Det ble malt en del katastrofebilder av hvordan det kunne komme til å gå med norsk kultur og språk dersom det ikke ble nullmoms på e-bøker.

Huitfeldts kamper

Huitfeldt tok ikke den ballen. Grunnen er at hun har forstand på politikk. Hun vet at har finansministeren rykket ut offentlig med en konklusjon, skal hun ikke bruke opp sin tillitskapital med offentlig å gå ut med et annet syn. Statsråder må velge sine kamper med omhu.

Forleggerne tilhører en privilegert bransje, privilegert i den forstand at de nyter godt av fritak for moms og får noen hundre millioner i direkte støtte til bokutgivelser hvert år. Noen representanter for bransjen uttaler seg på en måte som om kulturministeren skulle være deres utsending inn i regjeringen, nærmest som et sendebud for å ivareta bransjens interesser. Det virker utenkelig for dem Anniken Huitfeldt kan mene at null moms på e-bøker ikke er en god idé.

Momsdebatten på avise og bøker kommer sannsynligvis etter at Mediestøtteutvalget har lagt fram sin innstilling i desember. Det kan godt være de legger fram et forslag om lavmoms på e-aviser. Avisenes interesseorganisasjon, Mediebedriftene, sier de kan leve med en slik løsning. Selvsagt kan de det. I dag er det full moms på aviser. Det interessante er at Mediebedriftene har beveget seg bort fra nullmomsposisjonen. Det er nok betydelig lettere å vinne fram med lavmoms fremfor nullmoms.

Bokbransjen har ikke kommet din ennå. I går sa Mads Nygaard til Dagens Næringsliv at han nekter å gi seg på at e-bøker som er identisk med en papirbøker skal ha moms. Han frykter at det nå begås en historisk feil. At Nygaard kjenner frykt for fremtiden, skal vi ikke frata ham. Han har grunn til enda større frykt dersom han ikke klarer å forlate en posisjon og gå i dialog med politikerne.

Velvillige rødgrønne

Mads Nygaard vil aldri kunne få forholde seg til noe mer velvillig enn dagens rødgrønne regjering. Kommer Høyre og Frp til makten, vil de gå lenger enn de rødgrønne når det gjelder å åpne for fri konkurranse og mindre subsidiering fra statens side.

Neste år innføres det moms på kjøp av alle typer e-handels produkter fra utlandet. Dette har EU-land for lengst lagt opp til. Heller ikke dette har fått Nygaard til å bevege seg bort fra nullmomsposisjonen. I dag får han klar beskjed fra Torgeir Micaelsen (Ap), leder for Stortingets finanskomité. Bokbransjen har utsatt lanseringen av e-bøker fordi de ville vente på momsfritak. De er i ferd med å havne i bakleksa, sier Micaelsen til Dagens Næringsliv.

I VG i dag presenteres hele åtte ulike typer lesebrett som er eller kommer på det norske markedet i løpet av noen måneder. Det er allerede 40 000 nordmenn som har skaffet seg en Ipad selv om ikke er lagt ut for ordinært salg ennå.

Treg bransje

Det vil gå langt ut i 2011 før bokbransjen kan starte e-boksalget slik de har tenkt seg det. Michaelsen tror den treghet forlagene viser kan sette hele bokbransjen i fare. Han minner om at Telenor ikke lot være å satse på mobiltelefoner i frykt for at det skulle ta grunnlaget bort fra fasttelefonen. Han er ellers kraftig provosert over de kalkylene forleggeren legger fram og som viser at e-bøker blir nesten like dyre som papirbøker. Grunnen er at forslagen vil gi bokhandlerne 30 prosent fortjeneste for salg av e-bøker.

–        Det er det samme som om jeg måtte betale 75 kroner for å holde liv i det lokale DNBNor-kontoret for hvert spareprodukt jeg kjøper sentralt, sier han.

Han avslutter intervjuet med å antyde at det kan være en løsning at både papirbøker og e-bøker får åtte prosent moms. Fra SV hold er det også ymtet fremfor at dette kan være veien å gå.

Det holder ikke at Mads Nygaard nøyer seg med å gjenta sitt mantra ”null moms på e-bøker, nullmoms på e-bøker”. Han må komme seg ut på banen, inn i den digitale virkelighet, lese det politiske spillet, stikke fingeren i jorden og søke kompromisser i forhold til sitt primære utgangspunkt.