Senterpartiets lureri

Senterpartiet driver også med ulovlig fakturering i den gode saks tjeneste. Det så mye grums som dukker opp i kjølvannet av den ulovlige partistøtten til Sp at det kan bli så ille at Liv Signe Navarsete må ta ansvar ved å trekke seg.

Sp håpet at fakturaene og innbetalingene fra Ole G. Hertzenberg forble skjult i fjorårets fakturapermer. For dette er for ille.            

Mjøsen Skog nektet å betale regningen de fikk fra Sp på 40 000 kroner. Begrunnelsen var at de hadde sagt ja til å støtte et prosjekt, ikke et parti. Sp fikk da kommunikasjonsrådgiver Ole G. Hertzenberg til å sende en faktura på 40 000 kroner. Men Hertzenberg hadde ikke jobbet for disse pengene. I alle fall ikke for alt. Så han sendte 29 000 kroner til partikassen i Sp. Et smart beløp. For det er tusen kroner under det som ville medført en plikt til å registrere gaven i det åpne partistøtteregisteret. 

Nå vet vi altså at Hertzenberg ikke er blant de som gir økonomisk støtte til Sp. Han påtar seg bare å ordne med faktura som ikke er riktig. Hva gjør man ikke for gode kunder?

Lovbrudd

Sp har sagt nei til å legge fram alle opplysninger i denne saken. Det dukker opp stadig nye forhold. Og det blir verre. Sp går tydeligvis ikke av veien for å trikse med fakturaer for å drive inn de penger de har sikret seg på ulovlig måte. Per-Kristian Foss (H) sier til Dagens Næringsliv at dette er lureri.

Det hele startet med at Sp trengte penger til valgkampen. Tidligere generalsekretær Ivar Egeberg var arkitekten bak. Han allierte seg med administrerende direktør Ola M. Rinnan i Eidsiva. Eidsiva bladde selv opp 500 000 kroner. Samtidig påtok han seg å få med andre. Egeberg kunne selvsagt ikke ringe rundt og be om penger til et fornybarprosjekt. Da ville de jo tro det gikk direkte til Sp.

Pengeinnsamler Rinnan

Hva Rinnan har sagt og gjort, er hans ansvar. Det kan Sp hevde at de ikke kan hefte for. Rinnan har også vært sparsom med å fortelle hva han hadde vært med på, annet enn å samle inn støtte til et fornybarprosjekt. Bedrifter kan være temmelig rause med støtte til prosjekter de liker. Her var det snakk om å få fornybar energi høyere opp på dagsordenen, Sp som hadde olje- og energiministeren var med på laget, her var det bare å bla opp.

”Vi synes dette er et så viktig prosjekt, at vi går inn meg en halv million”. Kanskje var det slik Rinnan sa det. Han endte opp med 909 000 kroner. En pen sum. Bare noen titusener er bokført som direkte kostnader til prosjektet. Resten er brukt til Sps valgkamp der selvsagt fornybar energi var framme. Hva er det verd at Liv Signe Navarsete mitt i beste sendetid på TV sier at det må satses med på fornybar energi? På denne måten kan Sp hevde at de har fått full valuta for pengene

Etter at saken ble kjent, later alle som de er fryktelig overrasket over at Sp ikke dokumentere at hver eneste krone er brukt til prosjektet. De har ikledd seg uskyldighetens kappe og legge alt ansvar på Sp. Mener det at de er blitt lurt opp i stry av Sp og deres ambassadør Ola M. Rinnan? Eller viser denne saken at de er særdeles slepphendte med penger?

Finanstilsynet er nå på saken. Det kan være det avdekkes enda mer grums. I verste fall ender dette med en anmeldelse for lovbrudd. Det kan bli så ille at Liv Signe Navarsete må ta ansvaret ved å trekke seg som partileder.

Per-Kristian Foss antyder at Navarsete kan bli bedt om å møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité igjen. Etter at hun var der for to uker siden, uttalte hun at hun nå håpet å kunne legge saken bak seg. Så feil kunne hun ta. Hun kunne ha valgt en annen strategi: Lagt alle kort og faktura på bordet og tatt alt bråket og pinlighetene med en gang. Det valgte Sp-ledelsen ikke å gjøre. De hadde nok håpet at fakturaene og innebetalingen fra Ole G. Hertzenberg forble skjult i fjorårets fakturapermer. For dette er for ille.