Fredriksen selger i protest

 Det er ingen grunn til å påkalle gråtekonene fordi John Fredriksen selger seg ned i Marine Harvest. Kypriot Fredriksen får gjøre som han vil, men slutte å trette oss mer med stønning over norsk næringslivspolitikk.

 – Salget har mye med regjeringens politikk å gjøre. Vi kan ikke gjøre noe mer i Norge, sier John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim til Dagens Næringsliv (DN). Bakgrunnen for uttalelsen er at John Fredriksen i går solgte seg kraftig ned i Marine Harvest. Han innkasserte en gevinst på 4,8 milliarder kroner, så han har ikke mye å klage over. Han har redusert sin eierandel fra 30 til 23 prosent. Verre er det ikke.

Tidligere i høst truet Fredriksen med å bygge ned sin norske virksomhet. Hvis det betyr å selge seg ned slik han gjorde i går, er det særdeles lite dramatisk. Marine Harvest tikker og går om John Fredriksen eier mindre av selskapet. Vel er John Fredriksen er dyktig forretningsmann, men det er ingen grunn til å fremstille ham som et bransjeoverskridende unikum.

Søkkrik på skip

Fredriksen spisskompetanse er skipsfart. Her har han tjent seg søkkrik. Det har gjort det mulig å kjøpe seg betydelige eierandeler i flere bransjer og selskaper. Han har kapital og makt til gjennomføre omstillinger i bransjer. Slik har han høstet gevinst. Både Pan Fish og Fjord Seafood har siden 2006 vært en del av Marine Harvest.

Det som provoserer Fredriksen, er at han ikke får eie mer enn 25 prosent av lisensene til å drive lakseoppdrett i Norge. Andre land har ikke like strenge regler. Det har vi i Norge, og det akter vi å ha.

–        Det ligger en politisk vilje bak målet om å ha en sammensatt struktur i norsk oppdrettsnæring. Vi har verdens største selskaper og blant verdens minste. Alle oppdrettsselskapene overgår hverandre i å levere veldig sterke tall, sier fiskeri – og kystministrer Lisbeth Berg-Hansen til DN.

Hvis John Fredriksen ikke aksepterer dette, må han gjerne selge seg ut. Han er ikke noen bedre eier enn andre.

Avlyste hjemflagging

I fjor kunne næringsminister Trond Giske fortelle at John Fredriksen hadde gitt uttrykk for at han ville flagge hjem minst fire skip til skipsregisteret Nis-Nor. Noen måneder seinere kom meldingen om at han hadde ombestemt seg og var i ferd med å flagge ut alle sine skip fra Norge. 

Han forklarte at avgjørelsen bygget på 30–40 års erfaring med norske myndigheter som vingler når det gjelder rammebetingelser for næringslivet.

– Maritime vilkår endrer seg kontinuerlig. Jeg kan ikke bli i Norge når usikkerheten om rammevilkårene er så store. Jeg orker rett og slett ikke mer. Norge er blitt for vanskelig å drive fra. Jeg blir syk av det, sa Fredriksen til VG.

Renskåren kapitalist

John Fredriksen er en av landets mest renskårne kapitalister. Han er uovertruffen når det gjelder å gjøre det som tjener hans egne kommersielle interesser. Derfor har han da også flyttet ut av landet. Han vil ikke være med å betale det det norske velferdssamfunnet koster. Istedenfor å betale så mye skatt som rike mennesker må i Norge, vil han bruke ”skattepengene” til å investere i bedrifter. Han har tatt konsekvensene av det, flyttet til London og har gjort kypriot av seg. Ja vel. Han om det.  

Vi har etter hvert hørt mange vers på Johns Fredriksen klagesang over de begredelig forhold for kapitalistene i Norge. At han fra London og Kypros vil synge med i koret som klager over den særnorske formuesskatten, er greit nok. Den er imidlertid ikke nevneverdig problematisk for slike som ham. Han har penger nok til å betale. Formuesskatten er problematisk for dem som må låne penger for å betale den.

Men når mannen sier han blir syk av å drive næringsvirksomhet i Norge og noe av det som har utløst sykdommen er at han ikke får eie mer enn 25 prosent av lisensene for lakseoppdrett, da hjelper det ikke å ønske god bedring. Han må rett og slett holde seg unna alle smittekildene i Norge som han ikke tåler kontakt med. Så får alle de som klarer, orker, trives (stryk det som ikke passer) ha lykke til med å drive business slik må gjøres her på berget.

www.twitter.com/magnelero