Solberg i solen

Velgerne gir Erna Solberg bedre karakter enn Jens Stoltenberg. Et signal om det som kommer. Hvis Stoltenberg fortsetter i samme  rødgrønne spor fram til 2013, vil Solberg overta statsministerkontoret.

I en undersøkelse som Respons har laget for Aftenposten, får Erna Solberg karakteren 4,4 på en skala til 6. På spørsmålet om hvor god eller dårlig jobb partilederne gjør, får Jens Stoltenberg 3,8, Siv Jensen og Knut Hareide 3,5, Kristin Halvorsen 3,4, Trine Skei Grande 3,2 og Liv Signe Navarsete 3,0. Det er verd å merke seg at Siv Jensen, som er den partilederen som har vært i mest uvær de siste månedene, fortsatt kommer rimelig greit ut.

På meningsmålingene er hovedtendensen at Høyre nærmer seg Ap. Hvis den utviklingen vi har sett det siste året fortsetter, vil Høyre ende opp som landets største parti. Det er en seier for Høyres politikk og selvsagt for Erna Solberg som partileder. Målingen fra Respons bidrar til å styrke Erna Solbergs posisjon ytterligere. I dag samler hun pressen for å oppsummere hva som politikken siste halvår og peke på hva som blir de viktigste saken ved valget og i Stortinget til høsten.

Høyres framgang de siste to årene er det reneste eventyret for Erna Solberg. Det er vanskelig å se hvordan hun og Høyre kan miste den posisjonen de har opparbeider seg. Det er betydelig lettere å beholde den posisjonen en har skaffet seg i opposisjon enn om en sitter med ansvaret i regjering. Det er heller ikke noen spesielle saker eller økning i populistiske utspill som har skaffet Høyre bedre oppslutning. Det er laginnsats og en politiske breddemarkering som er  nøkkelen til Høyres suksess. Erna Solberg framstår som en lagleder.

Mer glimrende

På mange måter er Jens Stoltenberg mer glimrende enn Erna Solberg. Jens Stoltenberg er best når det gjelder å engasjere en forsamling. Han er som regel bedre enn Erna Solberg i debatter på TV. Jens Stoltenberg er populær og få kan som han drive valgkamp. Når Ap med Jens Stoltenberg i spissen setter i gang sin velsmurte valgkampmaskin, må vi regne med at velgeroppslutningen øker med et par prosent i forhold til meningsmålingene. Ap kan komme til å gjøre et brukbart kommunevalg. Det er Sp og SV valget kan bli en nedtur og en krise for.

Når Jens Stoltenberg kommer dårligere ut blant velgerne enn Erna Solberg, skyldes det han ikke leder det rødgrønne prosjektet godt nok. Det er for mye strid internt blant de rødgrønne. Det tar for lang tid før vanskelige saker blir avgjort. Den rødgrønne regjeringen har lykkes med en god del. Men dette forsvinner for velgerne i alle sakene som preges av intern uenighet og kompromisser som gir haltende løsninger.

Ny situasjon

Jens Stoltenberg har ønsket å seile videre med den rødgrønne skuta. Hvis SV og Sp som følge av et elendig valgresultat, velger å gå ut av regjeringen, vil en ny situasjon oppstå. Da vil Jens Stoltenberg orientere seg inn mot sentrum og KrF. Da skal ikke Erna Solberg være for sikker på at hun blir statsminister i 2013.    

Hvis den rødgrønne regjeringen fortsetter som nå fram til 2013, taper de valget og Erna Solberg vil overta statsministerkontoret. Det beste for Erna Solberg og Siv Jensen er om de rødgrønne «halter videre». Det beste for Jens Stoltenberg vil være om SV eller Sp trekker seg ut av regjeringen. Jens Stoltenberg vil uansett være statsminister fram til 2013. Stoltenberg kan komme til å trenge de nye muligheter han vil få om han må lede en mindretallsregjering en periode fram til 2013.