Umoral i Fotballforbundet?

 «Greed is good», også i fotballen for tiden. Yngve Hallèn opptrer som fotballens Gordon Gekko når lar Canal Pluss få fotballrettighetene uten konkurranse. Det er ikke spesielt umoralsk, men selvsagt ryker tilliten og Fotballforbundet kan risikere å få TV2 som en motspiller.

Norges Fotballforbund har solgt rettighetene til å vise de fleste kampene i eliteserien i perioden 2013 til 2016 til Canal Plus. Det spesielle med den avtalen som er inngått, er at det ikke har vært noen konkurranse mellom ulike interessenter. Canal Plus la enkelt og greit så mye penger på bordet at Fotballforbundet var overbevist om at de ikke ville få en krone mer om de ba andre om å legge inn et konkurrerende bud. En fugl i hånden er som kjent bedre enn ti på taket, særlig når alt tyder på at det er en sjelden gullfugl en har fått tak i.

TV2-ledelsen gikk rett i sjokk. Konsernsjef Alf Hildrum synes det hele er absurd og at det vitner om lav forretningsmessig etikk. TV2s sportssjef, Bjørn Taalesen, sier til VG i dag at dette er «det verste jeg har opplevd av umoral». Det er mulig Taalesen har levd et noe beskyttet liv siden dette er det verste han har vært ute for.

TV2 skal vise eliteseriekampene som planlagt fram til 2013. De er nå så sure og oppgitte over Fotballforbundet at det ikke vet om de gidder by på de gjenstående rettighetene. Det vil de nok, om de finner ut at det er god butikk. I business kan man ikke la surhet og skuffelse forhindre en i å gjøre det en kan tjene penger på. Fotballkamper er nå fortsatt en kommersiell godbit for en TV-kanal om prisen er til å leve med.

Halvveis

Bjørn Taalesen har selvsagt rett når han sier at kanalen nå mister store deler av det produktet en har bygget opp over flere år. Det blir noe halvveis over det om en nå skal sikre seg rettighetene til kun å vise de gjenstående to kamper i hver runde. TV2 liker ikke å være nummer to i segment. Men det vil være det kalkulatorene viser, som vil være avgjørende.

I forrige uke kunne TV2 glede seg over at de hadde skaffet seg rettigheten til å sende OL i 2014 og 2016. Da var det NRK som måtte bite i det sure eple. Gleden i TV2 over OL overskygges nå fullstendig av at de kommer til å miste posisjonen som flaggskip når det gjelder norsk fotball.

Viasat som heller ikke har fått være med å konkurrere, sier det vil hyre inn advokat og be Konkurransetilsynet vurdere saken. Det kommer det neppe mye ut av. Når TV2 mister den avtalen de i dag har, er det konkurranse i markedet. Det er tvilsomt om tilsynet vil overprøve Fotballforbundets overbevisning om at det som gir mest penger i kassen, er å gjøre det slik de nå gjør.

Det ikke slik at det må konkurreres om alle rettigheter. Norges Fotballforbund er ikke underlagt Loven om offentlige anskaffelser selv om de får offentlig støtte i store mengder.  

The winner

Fotballpresident Yngve Hallèn opptrer i denne saken som fotballens Gordon Gekko. Det er han som i filmen Wall Street hevder at «greed is good». I den kommersielle verden gjelder det å opptre slik at man utnytter egen posisjon, makt og rettigheter best mulig. Man kan gjerne argumentere med at det er virker urettferdig at «the winner takes it all», men der børslogikken rår, er det lov.

Ynge Hallen opptrer så pass grådig på fotballens vegne, at TV2 får hakeslepp og anklager ham for mangel på etikk. Det er et bomskudd å hevde at Ynge Hallèn framstår som spesielt umoralsk. Han er verken mer eller mindre moralsk enn de andre aktørene i det kommersielle idretts- og TV-markedet. At TV2-ledelse er skuffet, er forståelig. At de kritiserer Fotballforbundet sønder og sammen for å informere dem vie an pressemelding, er også forståelig.

Det TV2 opplever er at de mister tilliten til Norges Fotballforbund og fotballpresidenten. De opplever at det ikke er fair play. De har mistet lysten til å ha noe med Fotballforbundet å gjøre. Det tillitsfulle samarbeidet som har vært, er dunstet bort som dugg for solen. Det skal ikke Fotballforbundet kimse av. De kan få TV2 som en motspiller dersom TV2 finner ut at det er i deres kommersielle interesser.

Norges Fotballforbund kan ha forregnet seg. En god regel når man driver i tøff business, er at man bør vokte seg for å opptre på en måte som gjør at en kan bli anklaget for dårlige forretningsmoral eller brudd på uskrevne regler i forretningslivet. Men her var altså gevinsten stor ved å opptre på en måte de visste ville får TV2 til å se rødt.

Men når det gjelder sportsrettigheter, burde alle vite at det er «greed is good» som gjelder for tiden.