Frp med selvskudd

Når Frp i forkant av et valg starter diskusjonen om å skifte ut Siv Jensen, er de i ferd med å spenne bein på seg selv. Frp har ennå et stykke å gå før de finner seg selv i den virkelige politiske verden, ikke i en populistisk drømmeverden, skriver redaktør Magne Lerø.

Frps oppslutning faller fra 16 til 12,9 prosent på VGs meningsmåling. Hvis Frp skulle ende på et slikt resultat, er de tilbake til den oppslutningen de hadde ved valget i 1999. Sentrale deler av Frp har nærmest «vedtatt for seg selv» at de er et parti som i alle fall skal ha en oppslutning på nærmere 20 prosent. Hvis ikke er det noe galt. Det var slik de tenkte i Rosenborg også da de begynte å tape fotballkamper og sparket en rekke med trenere. Etter hvert lærte Rosenborg seg både å tape og å vinne.

I Frp er det en del politikere som får pustebesvær av dårlige meningsmålinger. I ren fortvilelse krever det at «noe må gjøres». Det dummeste de kan gjøre før et valg, er å starte en diskusjon om Siv Jensen er den rette til å lede partiet. Men det er nettopp det de gjør. Knut Hanselmann som er ordfører i Askøy sier til VG at han ønsker en debatt om Siv Jensens rolle. Ikke slik å forstå at han anbefaler at Jensen skal skiftes ut. Han vil bare ha debatten og begrunner det med at partier bør evaluere seg selv enten det går godt eller dårlig.

Per Ove Vidth, veteran og ordførerkandidat i Tjøme sier at det ikke er «unaturlig med en lederdebatt» dersom valgresultatet blir dårlig.

Satser på Siv

Ordføreren i Os, Terje Søviknes, holder hodet kaldt og slår fast at Siv Jensen er partiets leder og statsministerkandidat ved valget i 2013. Vi må anta at flertallet av de tillitsvalgte vil følge denne linjen. Problemet for Frp er imidlertid at et talefør mindretall starter en lederdebatt, og ikke minst, at de starter den på grunnlag av en meningsmåling. Det klarer ikke la være å uttale seg når VG ringer.

Det de skulle svart, var at de ikke går i bakken av en dårlig meningsmåling, at det bare er å brette ermene opp og kjempe for at flere skal stemme Frp og at det ikke er noen grunn til å drøfte strategi eller ledelsens innsats før etter valget. Slik ville oppegående politikere ha svart.

Når en del sentrale tillitsvalgte nærmest verker etter å åpne en lederdebatt, tyder det på at det er en gryende misnøye med Siv Jensens ledelse av partiet. Vi merket det tydelig i forbindelse med partiets håndtering av Trond Birkedal-saken. Her hang flere sentrale tillitsvalgte seg på den massive kritikken ledelsen ble utsatt for i mediene. Få tok ledelsen i forsvar. Denne saken viste at det er lite robusthet i partiet når det gjelder å få opinionen i mot seg i andre saker enn de hvor partiet har bestemt seg å gå motstrøms.

Frp har gjort en imponerende innsats når det gjelder å bygge partiorganisasjonen. Det er et stykke vei å gå når det gjelder lojalitet og klokskap i omgang med mediene når det er motvind de seiler i. Frp er blitt et medvindsparti. Carl I Hagen opplevde mange motvinder, et par i orkans styrke. Han klorte seg fast og drev på videre. Da Siv Jensen overtok som statsminister, opplevde hun også medvind de første årene. Det var «Siv og Jens» som var motpolene ved stortingsvalget for to år siden. Frp drømte om at Siv Jensen skulle bli statsminister. Den tid er forbi.

Sesam sesam-løsninger

Frp har sittet med den politiske makten i Oslo og i flere byer. Velgerne har oppdaget at Frp ikke har sesam sesam-løsninger som virker over alt. Aller minst er Oslo blitt et glansbilde, for eksempel når det gjelder eldreomsorgen. I Oslo demonstrerer Frp at det er blytungt å omsette gode intensjoner i praktisk handling. Velgerne har oppdaget det.

Frp bør ikke fortvile om de ikke gjør et godt kommunevalg. Siv Jensens overordnede mål er å komme i regjering.

Frp er et fløyparti som med et Høyre i god form ikke kan regne med mer enn rundt 15 prosents oppslutning. Da vil de kunne kreve å få delta i en borgerlig regjering. Høyre vil ikke stenge dørene. Det er lettere for Høyre å regjere sammen med Frp når Høyre er betydelig større.

Dagens Næringsliv skriver i dag at det planlagte uformelle fora der Høyre og Frp skulle snakke seg sammen før valget i 2013, stoppet opp. Dette er nok et midlertidig stopp. Alt tyder på at Siv Jensen og Erna Solberg vil se seg tjent med å gi velgerne tydelig beskjed før valget i 2013 om at de er klare til å regjere sammen.

Siv Jensen må lede i motvind. Det kan ta på. Det er ingen kronprins som står klar til å overta i Frp. Slik sett kan hun ta det rolig. Alt tyder på at Siv Jensen vil stå på for å realisere sitt store prosjekt, å få Frp inn i regjeringsvarmen.