Regningen for fylla

Vil ikke Oslo kommune ta til fornuft og redusere vold og skjenketider, burde det ha kostet dem dyrt. De burde selv ha betalt regningen for at politiet må gjete sørpe fulle folk i byen midt på natten

Politiet har mast i årevis om at landets skjenkesteder bør stenges tidligere enn klokken tre på natten. Det blir for mye vold og bråk når folk får drikke i timevis. Mange kommuner har tatt signalet og stengt en time tidligere. Slik bør det være over hele landet, mente justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for vel et år siden. Det var nummeret før de endret skjenkeloven slik at alle utesteder måtte stenge klokken to.

Så brøt protestene løs, og regjeringen fikk tvilen i seg. Da gjør regjeringer som regjeringer ofte gjør,  de sørger for å vinne tid og skaffer seg kunnskap. En kan spare millioner på at politifolk kan gå hjem og legge seg klokken to istedenfor å gå gatelangs til klokken tre. Men er det virkelig slik at det blir mindre vold om skjenkestedene stenger en time tidligere? Her måtte det forskning til. I forrige uke kom svaret. SIRIUS-forskerne konkluderer med at den alkoholrelaterte volden vil gå ned med 20 prosent dersom skjenketiden reduseres med en time.

I Oslo har KrF satt seg ned sammen med Høyre og Venstre for å forhandle om en plattform for et felles byråd. Et av KrFs viktigste krav er å stenge utestedene klokken to. Venstre og Høyre står for en liberal skjenkepolitikk. De kan selvsagt ikke si det som er tilfelle, at folk heller får tåle litt flere hjernerystelser, utslåtte tenner, neseblod eller varige funksjonshemninger for at folk skal kunne få pimpe alkohol til klokken tre.  

Venstre, Høyre og Frp mener mer politi gatene er en bedre løsning enn reduserte skjenketider for å få redusert volden i Oslo sentrum. Utvilsomt effektivt. Det beste ville være med et par politi på hvert utested, ridende politi i gatene og med biler stående klare for å kjøre til fyllaresten alle som sjanglet mer enn ti centimeter per meter på vei ut av utestedet. Da ville det blitt mindre vold. Garantert.

Kommunepolitikere kan gjerne ønske seg mer politi for at folk skal kunne få drikke mer. Det er ikke de som betaler. Politiet er statens ansvar. Venstres Ola Elevstuen vil riktignok at kommune skal spandere bedre belysning. Han tror det blir mindre vold om Oslo sentrum likner mer på flombelyste Bislett stadion vel en kilometer unna.

Kommunene vil  bestemme

Det som taler mot at regjeringen skal vedta at alle utesteder skal stenge klokken to, er at det er for mye statlig styring som det er. Vi ser nå signaler på at kommunene i større grad står opp for selv å kunne avgjøre flere saker som regjering og Storting vil bestemme. I Oslo kjemper byråd Torger Ødegaard (H) for å føre en skolepolitikk som får det til gå periodevise rystelser over kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Han vil nok finne på flere sprell de neste fire årene. Det er tross alt grense for hvor hardt en minister kan holde en kommunepolitiker i ørene.

Før helgen kom også meldingen om at Askøy kommune akter å gi kontantstøtte til to-åringene også. De vender det døve øret til statsråd Audun Lysbakken som ikke vil vite av den slags ulydighet.

Og jammen kan det ikke registreres et snev av ulydighet i Arbeiderpartiets kommunale utstillingsvindu nummer én: Trondheim kommune. De vil la papirløse innvandre jobbe framfor å drive rundt uten å gjøre nytte for seg. Regjeringen har imidlertid gitt beskjed om at papirløse ikke skal få skattekort.

Politikerne i kommunestyrene er ikke en B-klasse i forhold til politikerne på nasjonalt plan som alt for ofte blir fanget i symbolpolitikk. Det er mye folkelig fornuft, konstruktiv ansvarlighet og fordomsfri vilje til å finne løsninger i norske kommuner.

Samhandlingsreformen som innføres 1. januar innebærer en ny tenkning om fordeling av helsekostnadene. Det vil lønne seg for kommunene å satse på forebygging. Kommunene får regningen dersom de ikke levere det behandlingsopplegg som forventes. Ut fra en slik tenkning skulle Oslo kommune fått regningen fra politiet for at de nekter å forebygge helseskader og dyr overtid for politiets «fyllevakter» hver eneste helg. Vil ikke Oslo kommune ta til fornuft, bør det koste dem dyrt.

Kommentar i Vårt Land 3 oktr 2011