Enda mer sex i Frp

Det nytter ikke å nekte for at alt for mange sentrale aktører i Frp framstår med forkvaklede holdninger til seksualitet. Det kan og bør ikke Siv Jensen gjøres ansvarlig for. Det er fint lite hun kan gjøre med det, annet å be tillisvalgte opptre etisk ansvarlig.

Det er visst aldri fred å få for Siv Jensen når det gjelder sex i Frp. I går ble det kjent at bystyrepolitiker i Kristiansand, Beate Helland, har anmeldt stortingsrepresentant Henning Skumsvoll for voldtekt og seksuell trakassering. Tidligere i år har partiet også måttet håndtere skandalen rundt  Bård Hoksrud og Trond Birkedal.

Helland og Skumsvoll nekter ikke for at de hadde samleie i november 2008. Helland hevder hun var så full og det gikk så fort at hun ikke rakk å tenke seg om. Det skjedde egentlig mot hennes vilje. Hun hevder Skumsvoll drev seksuell trakassering av henne på en partisamling der 10 andre var til stede og at han ellers har gjort seksuelle tilnærmelser som hun bestemt har avvist.

I slike situasjoner er gjerne den anklagedes advokat noe tilbakeholden med hva en sier til sin klient forsvar. Skumsvoll har imidlertid skaffet seg en advokat som flesker til. Advokat Anders Bjørn Salvesen hevder at Helland er ute etter penger og at det er hun som er sugen på å ha sex med Skumsvoll. I følge Salvesen var det etter at Salvesen ble lottomillionær at Helleland fikk det for seg at hun ville «utnytte» deres felles erfaringer.

«Farlig begjær»

– Han er veldig lei seg for å ha kommet borti et slikt kvinnemenneske, som etter min oppfatning er en ny variant av skuespilleren Glenn Close fra filmen «Farlig begjær», sier Salvesen til VG.

Ved hjelp av partenes advokater skal Skumsvoll ha akseptert å betale 62 000 kroner for å få saken ut av verden. Det utlegges nå fra Hellands side som et forsøk på å kjøpe henne til taushet.

Frp-ledelsen har visst om saken i to år. De har anbefalt Helland å anmelde forholdet. Lokale tillitsvalgte har hatt møter med de to hvor de fikk snakket ut og var enige om å legge saken bak seg. Frp har imidlertid ikke villet ta parti for en av de to. Saken har ikke fått noen konsekvenser for Skumsvoll.

Det er neppe tvil om at Frp har behandlet saken i tråd med partiets retningslinjer. Det forhindrer ikke Helland for å kritisere Siv Jensen.

– Jeg er skuffet og såret over partiets ledelse. Her står Siv på talerstolen og forteller at vi må støtte ofrene i voldtektssaker. Men det gjelder åpenbart ikke innad i partiet, sier Helland til Dagbladet. Til Dagsavisen sier hun at det ikke har kommet noen tilbakemelding til «meg som menneske» og at det «føles veldig kaldt». Hun hevder videre at hun som skilt og singel blir ansett for å være fritt vilt i partiet.

Det er nestleder Per Arne Olsen som har kommentert saken så langt. Han har selvsagt beklaget at en ny sex-sak har dukket opp og understreket at den er blitt behandlet i henhold til partiets regelverk. Siv Jensen har så langt ikke kommentert saken. Det er en klok strategi. Hun bør vente med å komme på banen, slik hun gjorde da Hoksruds sex-kjøp ble kjent.

Frp som fiende

Per Sandberg peker i Dagbladet i dag på at Siv Jensen har måttet fronte en rekke saker som ikke har noe med politikk å gjøre. «Frp har vært hennes verste fiende», sier Sandberg. Dette handler nok ikke bare om sex-sakene.

Ap har også fått sin sexskandale i høst. Jens Stoltenberg har ligget særdeles lavt når det gjelder å kommentere sex-beskyldningene mot ordfører Rune Øygaard. Det er partisekretær Raymond Johansen som har talt på partiets vegne.

Øverste leder bør være tilbakeholden med å kommentere saker for tidlig. Det gjelder å få oversikt, få tenkt seg om, se hvordan saker utvikler seg og bli trygg på hva som skal kommuniseres når tiden er inne.

Dagbladet serverer i dag nyheter med mykpornovri. Her kan vil lese om hvordan han «la seg over meg, gang på gang, ville ta på puppene mine, kløp meg i baken» osv. Grenser er flyttet på ny. Aftenposten har valgt å ikke gå ut med navn på dem det gjelder. VG har både navn og bilde på forsiden.

Det nytter ikke å nekte for at Frp framstår som et parti preget av forkvaklede holdninger til seksualitet. Det kan og bør ikke Siv Jensen gjøres ansvarlig for. Det er fint lite hun kan gjøre med det. Voksne folk må ta ansvar for sine handlinger. Det hadde gjort dem godt om nestleder Per Sandberg kunne ha buldret i vei og bedt tillitsvalgte skjerpe seg. Og det er på sin plass at Siv Jensen ber de tillitsvalgte opptre etisk ansvarlig.

Verken i Frp eller i andre partier kan en forvente at partilederen personlig involverer seg i slike saker. En partileder kan ikke involvere seg i konfliktløsning mellom tillitsvalgte. Det er ikke uvanlig at kvinner som blir utsatt for overgrep kritiserer ledelsen for manglende støtte. Hvis Beate Helland tenker seg om, bør hun forstå at Siv Jensen ikke kan ta hennes parti når påstand står mot påstand. Siv Jensen kan ikke «tro på» en part uten å sette seg grundig inn i saken. Ifølge partiets regler er det politi, påtalemyndigheter og eventuelt domstolen som skal sette seg inn i saken og konkludere. Og når en anmeldelse foreligger trer den anklagede ut av de vervene en har i partiet. Det har skjedd i denne saken.