Solskjærs egeninteresse

Kjell Inge Røke og kompani opptrer som en knute følelser. De vet jo at på toppnivå i fotballen er det egeninteressene som teller for tiden. Ole Gunnar Solskjær har til og med i kontakten sin at han har lov til å tenke mer på seg selv enn på Molde.

 

Det er mye herlig galskap i fotballen. Toppklubbene baserer i dag sin eksistens på rasjonelle næringslivsledere som med jevne mellomrom blar opp millioner, enten fordi de tror at de skal tjene penger eller for at den klubben de støtter, skal bli noe unikt som de kan sole seg i. Kjell Inge Røkke, Rune Gjelsten og andre ville gjøre Molde til et eventyr. En liten by på Nord-Vestlandet skulle få et fotballag som banket lagene i alle norske storbyer ned i støvlene og som også kunne vise muskler i møte med de beste lagene i Europa. Kjell Inge Røkke var hektet på visjonen. Han er selv en underdog som har klatret til topps.  Da de lykkes med å taue inn Ole Gunnar Solskjær som trener, begynte visjonene å bli virkelighet. Han leverte umiddelbart. Molde vant serien i fjor og de ligger som nummer to på tabellen i år.  

Så raknet alt. Ole Gunnar Solskjær ble kontaktet av Aston Villa for en uke siden. I Solskjærs kontrakt med Molde står det at han har rett til å forlate Molde dersom han får blir tilbud en jobb som manager i en Premier League-klubb. Røkke og ledelsen i Molde kunne ikke nekte Solskjær å møte Aston Villa, men han ble bedt om å «ligge lavt». Da Aston Villa-eierens privatfly landet i Kristiansund, gikk mediene og store deler av fotball-Norge av hengslene. Da ba klubbledelsen Solskjær om å droppe turen og roe ned situasjonen. Det ville Solskjær selvsagt ikke gjøre. Det  kunne  ha forspilt hans sjanser til å få en jobb han er interessert i. Og skaden var alt skjedd.

Solskjærs skyld

Fredag kveld rykker Kjell Inge Røkke og Aker ut med en pressemelding om at de vil kutte støtten til Molde. Ole Gunnar Solskjær fikk skylden. Solskjær forsvaret seg med at han «bare har snakket», ikke forhandlet, at han ikke har fått et tilbud, at han ikke vil svare på hypotetiske spørsmål og at han er motivert for å trene Molde.

Et døgn seinere sier Molde-ledelsen med Tarjei Nordstrand Jacobsen i spissen at Solskjær har sagt han er rede til å forlate Molde raskt, ta med seg de to engelske hjelpetrenerne og  gi et tilbud til Magnus Wollf Eikrem. Dette svaret var ikke ment for offentligheten. Solskjærs svar gjorde saken enda mer dramatisk for Molde. Når Solskjær går så langt i svare, forteller det at han akter å ta jobben om han får et tilbud.

Fredag gikk det i ball for Røkke. Istedenfor å si at han håper Solskjær blir i Molde, smeller han til med å si at Aker dropper støtten til klubben. Og grunnen er altså at Solskjær vil benytte seg av den rettigheten han har i sin kontrakt.

Når Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier de ikke kan støtte et lag som har en sjef som opptrer slik Solskjær gjør, snakker han over seg.  Det holder ikke å argumentere med at en i næringslivet ikke ville blitt tolerert at en direktør snakker med en annen arbeidsgiver slik Solskjær har gjort.  Det skjer jo hele tiden. Helge Lund var ansatt i Aker og snakket med Statoil om toppjobben. Han fikk ikke sparken da mediene skrev om at han var en aktuelle kandidat. Kjell Inge Røkke ble potte sur da Lund etter kort tid forlot Aker til fordel for storebror Statoil. Nå er Røkke igjen i  ferd med å miste en av «sine menn».

Atle Kigen bør heller argumentere med at det ikke er naturlig at et børsnotert selskap støtter en fotballklubb slik Aker gjør. Det var i alle fall uklokt å gå ut med meldingen fredag kveld. Det kunne ikke oppfattes på annen måte enn at Kjell Inge Røkke og Aker ville henge ut Solskjær for å ødelegge for Molde

La seg paddeflate

Bjørn Rune Gjelsten sier han aldri hadde gått inn md 20-30 millioner i støtte dersom han hadde visst det kunne ende slik. Det er forståelig at mange reagerer på at Solskjær er rede til å forlate Molde etter et og et halvt år. Men slik kan det altså ende fordi det er avtalt på forhånd at det kan skje. Derfor er ikke Solskjær illojal. Saken er at Kjell Inge Røkke og Molde har lagt seg paddeflate for å få Solskjær som trener. De tok sjansen på at det de skrev i kontrakten ikke skulle skje. De tenkte at Solskjærs egeninteresse ikke var så stor at han ville sette til side Moldes interesser etter så kort tid. Men idretten er det blitt slik at det er egeninteressen som teller. Toppidretten er som i næringslivet. Kjell Inge Røkke burde ha de beste forutsetninger for å forstå Ole Gunnar Solskjær. Røkke har tjent seg søkkrik på å prioritere det som tjener hans interesser.

Kjell Inge Røkke hater å tape. Når ting ikke går hans vei, kan han skjelle og smelle, sparke i brusautomater eller trekke tilbake støtte. Men Røkke vil roe seg ned og oppdage at han ennå hører til blant Molde-fanatikerne. Røkke kommer ikke melde overgang til Stabæk selv om han nå ikke bor mer enn en lang joggetur unna Nadderud stadion.