Solskjær i Røkkes lomme

Det hjalp ikke at Ole Gunnar Solskjær hadde i kontakten sin at han hadde lov til å tenke mer på seg selv enn på Molde. Kjell Inge Røkke skremte vettet av ham og vant til slutt.

Det er mye herlig galskap i fotballen. Toppklubbene baserer i dag sin eksistens på rasjonelle næringslivsledere som lar seg styre av følelser og med jevne mellomrom blar opp millioner, enten fordi de tror at de skal tjene penger eller for at den klubben de støtter, skal bli noe stort som de kan sole seg i. Kjell Inge Røkke, Rune Gjelsten og andre ville gjøre Molde til et eventyr. En liten by på Nord-Vestlandet skulle få et fotballag som banket lagene i alle norske storbyer ned i støvlene og som også kunne vise muskler i møte med de beste lagene i Europa. Kjell Inge Røkke var hektet på visjonen. Han er selv en underdog som har klatret til topps.  Da de lykkes med å taue inn Ole Gunnar Solskjær som trener, begynte visjonene å bli virkelighet. Han leverte umiddelbart. Molde vant serien i fjor og de ligger som nummer to på tabellen i år. 

Så holdt alt på å rakne. Da flyet til Aston Villa-eieren landet i Kristiansund ble rystelsene sannsynligvis registrert på Richters skala. Mediene og store deler av fotball-Norge gikk regelrett av hengslene. Verdens mest kjente nordmann var på vei ut av landet.

MFK-fellesskapet

I Solskjærs kontrakt med Molde står det at han har rett til å forlate Molde dersom han får blir tilbud en jobb som manager i en Premier League-klubb. Det nektet Kjell Inge Røkke å akseptere. Han bestemte seg for å skremme vettet av ham. Det gjorde han ved å kunngjøre at Aker ville trekke seg som sponsor for klubben. Røkke hevdet Solskjærs opptreden var «uforenlig med MFK-fellesskapet som vi begge er en del av». Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen fulgte opp med å si at «Solskjærs reise ikke var klarert med arbeidsgiveren og Aker aksepterer ikke at han som leder og forbilde opptrer på den måten». Solskjær skulle gjøres til syndebukk. Hvis Solskjær ville dra fra Molde, skulle han vite at han var en slags «Nordmørefotballens Judas». Han skulle vite at om han dro, ville han etterlate seg et Molde som fort ville ende i ruin. Hva er Molde uten Solskjær og 20 millioner kroner hvert år?

Det er typisk Røkke å slå hardt til når han er opprørt. Men i følge Røkkes gamle parhest, Bjørn Rune Gjelsten, var ikke Røkke fly forbannet. Han var lei seg. Stakkars mann. Solskjær skal ha ringt ham 12 ganger uten å få svar. Kanskje han satt i en krok og deppa uten ork til å snakke med noen.

Men da han fikk høre at Solskjær hadde hatt familieråd og svart nei til Aston Villa av hensyn til familien, grep han sjansen. Det gikk ikke mange timene før Røkke sendte sitt fly til Kristiansund for å hente Solskjær med kone til middag med Røkke og kone og Gjelsten med kone. Det var ikke måte på familieidyll. Det var veldig viktig at konene var med på dette, forsto vi på Røkke og Gjelsten. For nå påtar de tre «Moldemusketerene» et stort ansvar, nemlig å føre Molde fotballklubb videre.

– Dette berører mer enn oss «guttane». Det berører våre familier, det berører våre barn. Det berører min Ingrid, sier Gjeldsten til VG. Det er både ømt og vakkert. Og nøkkelen til det hele er at Ole Gunnar Solskjær tar like mye hensyn til sin Silje og dere barn.

Middagen med Røkke var så vellykket at Solskjær har lovet at han ikke skal snakke med engelske toppklubber før de seks har drøftet saken sammen i en ny middag. Et slags utvidet familieråd altså.

Det er pengene som teller. Røkke og Gjeldsten fikk taket på Solskjær etter han sa nei til Aston Villa. Det ville true Solskjærs sportslige ambisjoner om Molde de neste årene måttet ha kuttet kostnader med 20 millioner kroner. Nå går Røkke og Gjelsten inn med sine private selskaper og dekker opp for de 20 millionene Aker trekker seg ut med. Det blir ny spiss på Solskjær. Men Røkke og Gjelsten gir ikke ved dørene. «Han har nå bekreftet at han blir til juni 2014. Punktum», sier Gjelsten til VG.

La seg paddeflate

Gjelsten sier han aldri hadde gått inn md 20–30 millioner i støtte dersom han hadde visst det kunne ende med at Solskjær ville slutte etter 18 måneder. Den muligheten var avtalt på forhånd. Derfor har ikke Solskjær vært illojal. Saken var at Kjell Inge Røkke og Molde har lagt seg paddeflate for å få Solskjær som trener. De tok sjansen på at det de skrev i kontrakten ikke skulle skje. De tenkte at Solskjærs egeninteresse ikke var så stor at han ville sette til side Moldes interesser etter så kort tid. Men idretten er det blitt slik at det er egeninteressen som teller. Toppidretten er som i næringslivet. Kjell Inge Røkke burde ha de beste forutsetninger for å forstå Ole Gunnar Solskjær. Røkke har tjent seg søkkrik på å prioritere det som tjener hans interesser. 

Det går nok bra både med Solskjær, Gjelsten, Røkke og konene. Alle vonde følelser skal pakkes bort. Solskjær innretter seg etter at han er eid av Røkke og Gjelsten. Han har lært en lekse om at den som har penger har regien.

I følge de tre herrene på pressekonferansen onsdag er det ingen som har gjort noe galt. Det har bare skjedd noe som de kan lære av. Og det de mener de kan lære, er bedre kommunikasjon. Men kommunikasjon var ikke problemet. Problemet var ulike interesser og at Røkke og Gjelsten ikke hadde det nakketaket på Solskjær som de nå har skaffet seg.