Smart av Huitfeldt

Anniken Huitfeldt er ikke overbevist om at det som tjener Schibsted og de største forlagshusene er det som på sikt tjener avisene og bøkene. Derfor gjør hun lurt i å legge seg i ventemodus.

Bokbransjen er entydige på at de ønsker en fastprislov for bøker. De mener til og med at det haster. Kulturminister Anniken Huitfeldt er ikke sikker. Først vil hun vite mer om hvordan markedet for ebøker virker. Det har hatt en særdeles trang fødsel her i landet fordi de store forlagshusene som eier det meste av bokhandleren, ble for opptatt av å sikre bokhandlerkjedene en rolle i salg av ebøker. Slik vil det nok ikke bli på sikt, men det er lov å prøve.

Dekningsbidrag

Bokbransjen har gjort lurt i å skynde seg langsomt og ikke kaste seg på ebølgen. Forlagene skal ivareta egne interesser og sikre seg at Apple og Amazon ikke får dominerende innflytelse når det gjelder omsetningen av norske ebøker. Nå er bokbransjen klar til å servere mer kundevennlige løsninger for de som vil lese bøker digitalt. Hvor mange det er, er umulig å vite. Forlagene priser ebøker høyt slik at de får tilnærmelsesvis det samme dekningsbidraget som for en bok på papir. Etter hvert vil kunder skrike høyt opp om at norske ebøker er dyrest i verden. Og hvorfor er de det? Det er på grunn av momsen, sier forlagene og følger opp med å gjenta kavet om at ebøker må fritas for moms på samme måte som papirbøker. Det finnes ikke tall på hvor mange ganger forlagsbransjen har krevd nullmoms på ebøker. De burde snart innse at de taler for døve ører. Her er det Finansdepartementet som styrer. De gir ikke fra seg ei krone inn i statskassen uten kamp.

Avisene har fulgt samme strategi i årevis. Anniken Huitfeldt har sittet på gjerde og ventet, vel vitende om at tiden arbeidet for henne. I VG har de brukt kalkulatorene flittig i vår. Det er bare et tidsspørsmål før det for bransjen blir mer lønnsomt med åtte prosent moms på alt framfor null moms på papir og 25 prosent moms på nett og elektroniske aviser. For en måned siden meldte Mediebedriftenes Landsforening (MBL) at de kunne akseptere felles lavmoms på papir og ebøker. Avisene er uenige, men det er kjøttvekta som avgjør i de store interesseorganisasjonene.  MBL stiller et krav. De vil ha overgangsordninger med full kompensasjon for det momsen utgjør. De får de nok ikke. Det er langt fra sikkert at de rødgrønne synes det er rimelig at staten skal betale momskompensasjon til eierne i Schibsted. Men for å unngå bråk, kan de nok regne med å få noe tilbake i form av refusjon eller en støtteordning.

Det avgjørende er at avisbransjen har forlatt et prinsipp de har stått knallhardt på i årevis. Nå jobber de nok på høygir i Kultur og Finansdepartementet for å finne ut av hvordan de skal nå målet for mediepolitikken med et nytt momsregime. I denne forbindelse er det interessant at bransjen ikke er enig. Det gir Anniken Huitfeldt større handlingsrom. Det tjener garantert ikke VG og Schibsted på.

Til Dovre faller

I bokbransjen er det ingen tilsvarende bevegelse. De synes å ville stå fast til Dovre faller på kravet om boklov og nullmoms på alle bøker. Anniken Huitfeldt har nå lagt seg i ventemodus. Hun er tydeligvis i tvil om en lov om fastpris på bøker svarer til de utfordringer vi står overfor i en tid der digitaliseringen skyter fart.

Hvis det blir fri pris på bøker og ingen annen regulering enn det Konkurransetilsynet representerer, kan dette får dramatiske konsekvenser for det norske bokmarkedet. Fri pris eller åtte prosent moms på bestselger er ikke noe problem. Det er bredden som trues. Dette kan motvirkes ved å endre de statlige støtteordningene for litteraturen. Staten kan droppe å betale for at bibliotekene skal få kjøpe inn bestselgerne. De kan konsentrere støtte og innkjøp til debutanter og bøker som ikke trykkes i store opplag, for eksempel.

Men nå gjelder det for Huitfeldt å vente. Kanskje blir det bevegelse i bokbransjen slik det ble det i avisbransjen.