Kongelig sikkerhetshysteri

Kronprinsparet Mette Marit og Haakon fillerister VG. De nekter å bli ofret på sensasjonsjournalistikken og sikkehetshysteriets alter.

Marius Borg Høiby (15) gjør som tenåringer flest, legger ut bilder av seg og de han omgås på nettet. Han har en profil på Instagram der han har lagt ut 150 bilder.  Her finner vi naturlignok bilder både av kronprinsparet og barna deres. Ingen av bildene er spesielle, skandaløse, framstiller noen i et uheldig lys eller gir informasjon som ikke er kjent på forhånd.

«En sikkerhetsskandale», kunne terrorekspert Magnus Ranstorp og professor Peter Gottschalk fortelle til VG. Gottschalk mener slikt kan være skadelig for Norges sikkerhet. Ikke småtteri altså.

Ekspertene taler

Det er tid for friske utspill om sikkerhet . Nå gjelder det å lytte til eksperter. De er tydeligvis blitt lyttet for lite på. Det er en slags folkelig konklusjon i mediene etter 22.juli-kommisjonens rapport.  Det er ikke bare statsministeren og hele bunten av statsråder som ikke har tatt sikkerhet nok på alvor. De gjør tydeligvis tabber de kongelige også. Godt at ekspertene sier i fra. Det var liksom nummeret før vi forventet at Mette Marit og Haakon skulle innkalle til pressekonferanse, legge seg flate, «beklager, beklager», «vi har snakket med Marius, dette skal aldri skje igjen». Og så hadde de lagt til at de skal ansette flere sikkerhetsrådgivere,  gå på sikkerhetskurs og gjennomføre øvelser av og til om hva de skal gjøre hvis noe skjer.  

Så skjer det stikk motsatte. Kronprinsparet går regelrett i strupen  på  VG. De sender et åpent brev til sjefredaktør Torry Pedersen der de kaller VGs oppslag «spekulativt, overdimensjonert og uten vesentlig substans». De bildene Marius har lagt ut finnes også andre steder. Her finner en ingen ny informasjon. En ikke sak. Det skulle følgelig være null grunn til at hele kronprinsfamilien er avbildet på forsiden og inne i avisen i et skandaleoppslag.

          Vi reagerer sterkt på at dere eksponerer våre barn på denne måten. For oss er det svært viktig å beskytte barna våre mot utidig offentlig søkelys fordi vi mener det kan være svært belastende og skadelig, skriver kronprinsparet.

Dette er sterk og uvanlig kost. NTBs mangeårige kongereporter, Wibecke Lie, sier til VG at hun er svært overrasket. Det er første gang de kongelige har gått ut med et slikt brev.

Torry Pedersen forsvarer VGs oppslag og BI-professor Peter Gottschalk durer videre med å si at han er oppgitt over kronprinsparet, at de ikke har skjønt Gjørv-kommisjonens rapport og at de representerer den manglende sikkerhetskulturen i Norge.

Terrorekspert Magnus Ranstorp som den ene dagen mente dette var en skandale, kan i dag opplyse om at han ikke har sett bildene han uttaler seg om. Hvis bildene ikke skiller seg så mye ut fra det Slottet selv legger ut, er det  ikke så farlig, sier han i dag.

En syltynn sak med andre ord, men med kilder som Peter Gottschalk i båten er det alltid en grunn til å legge utpå. Gottschalk er et funn for alle som trenger et oppslag.  

Som en løve

Særlig for Mette Marit bryter nok dette på dypt vann. Hun er som en løve når det gjelder å beskytte egne barn. Hun kommer ikke til å godta at mediene flytter grenser for eksponering når det gjelder  barna.

Mette Marit  og Haakon ser ut til å makte å føre monarkiet inn i en ny tid. Hun vil klare å fylle dronningrollen med glans. Men monarkiet er ikke kun av avhengig av støtte fra folket. Vi må også ha noen som vil fylle rollen. Leserbrevet er en kraftig advarsel. Monarkiet er faktisk avhengig av at mediene og opinionen aksepterer deres grenser for privatliv.

Å rykke ut mot landet største avis og et kobbel av sikkerhetseksperter i disse dager krever mot og integritet. Det gjør de fordi de er sikre på at de har rett. Og det har de. Det er kronprinsparet som har den sunne dømmekraften i behold og som nekter å bli ofret på sensasjonsjournalistikken og sikkehetshysteriets alter.