Basketak i dagligvarehandelen

Det er ikke gitt at kundene taper på at Ica kaster seg i fanget på Norgesgruppen. Det eneste som er sikkert er at Coop og Rema vil tape på det. Det er derfor Ole Robert Reitan reagerer så sterk

Ica har i flere år vært taperen i konkurransen om dagligvarekundene. Stein Erik Hagens gamle stolthet, Rimi, som utgjør kjernen i virksomheten, hadde for få år siden en tredjedel av markedet. Nå er Ica nede i 12 prosent. De måtte foreta seg noe, hvis ikke hadde det blitt kroken på døra. Løsningen ble å kvitte seg med 350 ansatte i grossistleddet og inngå avtale med Norgesgruppen om å forhandle og stå for innkjøp av det meste av varesortimentet i Ica. Når de får nyte godt av Norgesgruppens markedsmakt, betyr det billigere varer inn i butikken. Dermed kan de konkurrere på pris og sørge for økt omsetning eller sitte igjen med bedre fortjeneste. Sammen med store kostnadskutt bør dette kunne gi Ica nødvendig lønnsomhet.

I seng med «fienden»

Det er dristig å gå til sengs med «fienden» slik Ica gjør. Men har de sikret seg en god avtale som hindrer at Norgesgruppen skviser dem, kan dette bli en varig og god løsning for Ica. Problemet er at Norgesgruppen på grossistleddet vil få en markedsandel på godt over 40 prosent. Dette vil leverandørene merke. Kjedene er rå til å bruke sin markedsmakt i forhandlinger. Når Norgesgruppen blir betydelig større og sterkere, har de muligheten for å oppnå bedre betingelser enn Coop og Rema. Dette kan igjen få følger for priskonkurransen og markedsandeler.

Konkurransetilsynet følger dagligvarebransjen med falkeblikk. De skal nå vurdere om de har innsigelser mot Ica og Norgesgruppens nye allianse.

En som har innsigelser er Rema-sjef Ola Robert Reitan. «Stygt spill, avtalen må stoppes», sier han til Dagens Næringsliv. Det Reitan mener er stygt er at Ica ikke har gått inn i reelle forhandlinger med dem. De hoppet praktisk talt til køys med Norgesgruppen så snart anledningen bød seg. En skulle nesten tro Reitan jobbet i offentlig sektor. Der er en pliktig å legge alt mulig ut på anbud. Men i den private sfæren er det opp til Ica å velge den fremgangsmåten de mener er mest lønnsomt for dem selv, forutsatt at det ikke bryter med konkurranseloven. Norges Idrettsforbund gjorde det samme da de skulle fornye avtalen om TV-rettighetene. De droppet forhandlinger med TV 2, og TV 2 ble mer sure enn Reitan er nå.

– Broilere

– Jeg har alltid syntes Johansson-familiens Norgesgruppen var sjarmerende. Akkurat nå synes jeg de er en gjeng med broilere, sier Ole Robert Reitan, som selv er meget pen i tøyet og har gått i butikklære hos kolonialmajor pappa Odd fra han var en neve stor.

Professor Bent Sofus Tranøy, som var sentral i det såkalte Matkjedeutvalget, sier til Nationen at avtalen som er inngått er «dramatisk» fordi Norgesgruppen blir en for mektig aktør. En del politikere er selvsagt bekymret. Blant dem er landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Han varsler at regjeringen nå vil vurdere en innstramning i forhold til matvarekjedene. Vi får nå se. Det er gått både vinter og vår siden Matkjedeutvalget anbefalte at dagligvarekjedene burde holdes hardere i ørene. Du skal bare se Slagsvold Vedum får Ola Robert Reitan med seg på laget med å regulere bransjen hardere. De er sammen om å frykte hva Norgesgruppen etter hvert kan finne på. Det er ikke første gangen mindre aktører har bedt myndighetene om sterkere beskyttelse mot «en som er større og sterkere enn en selv».