Slottet til krig mot Se og Hør

Hvis ikke kongehuset får Se og Hør dømt i PFU, bør ingen bli overrasket over at Håkon og Mette Marit går en runde på om de vil utsette barna for den belastning det er å vokse opp som kongelige i dagens jakt på kjendisers privatliv

Kongehuset går til et frontalangrep på Se og Hør. De har sendt en 12 siders lang klage til Pressens faglige utvalg med påstand om at Se og Hør har brutt Vær Varsom-plakaten ved å snikfotografere barna på badeferie på Korsika og under 75-årsfeiringen på Bygdøy. Videre protesterer de mot at bladet har trykket bilder av kronprins- og kongeparet i badedrakt på et privat, lukket område. Et av bildene viser Mette Marit som smører prinsesse Märtha Louise med solkrem på ryggen.

– At bildene er tatt på en strand der fotoobjektene er iført badetøy, er et forhold som understreker det private og intime, og som forsterker krenkelsen, skriver Kongehuset.

Kronprinsesse Mette Marit foretok en privat reise til India i fjor. Kongehuset reagerer på at Se og Hør trykket bilder også derfra, og påsto hun hadde reist til India for å være sammen med «sin hemmelige guru».

Det dreier seg om til sammen 60 sider i Se og Hør i 2012 som kongehuset ber PFU vurdere i forhold til Vær Varsom-plakaten.

Grensetrekning

Det er fire grensetrekninger PFU må foreta.

Det alvorligste bruddet på god presseskikk er knyttet til å trykke bilder tatt av barn uten at de har visst om det og uten tillatelse. Barn har krav på den strengeste beskyttelse.

Den andre grensen handler om intimsoner. En ting er å rusle rundt i badedrakt på et privat område. Noe annet er det å stå fram i et blad for hundretusener i en lettkledd utgave uten at du er klar over at det er tatt bilde av deg.

Den tredje grensen handler om retten til å ta bilder på privat område uten at de som avbildes er klar over det.

Til slutt handler det om et prinsipp: Er det pressen eller de kongelige som skal avgjøre når det kan trykkes bilder av dem i Se og Hør?

Pressen har en samfunnskritisk rolle. Den må også omfatte kongehuset. De kongelige er offentlige personer som må finne seg i at pressen er nærgående i saker som har offentlig interesse. Pressen vil ikke kunne godta prinsippet om at de ikke skal trykke bilder eller skrive for eksempel om Mette Marits tur til India med henvisning til at Mette Marit sier dette er en privat tur.

De kongelige kan heller ikke forvente at det ikke vil bli tatt bilder av dem når de oppholder seg på privat grunn. Pressen vil ikke godta prinsippet om at man kun kan publisere bilder tatt på et offentlig område.

Så en full seier for Slottet ligger det neppe an til. Kongehuset bør imidlertid kunne vinne en seier som er knusende nok for Se og Hør: Bilder publisert av barna og de kongelige som bader eller soler seg, er presseetiske overtramp. PFU bør slå fast at foreldre skal godkjenne bilder av barn som skal publiseres. De bør videre gjøre det klart at det er de kongelige selv som må trekke intimitetsgrensene for hva slags bilder som publiseres av dem.

Test for PFU

PFU må bestå den prøven de nå settes på. Kongehuset ber dem ta et oppgjør med landets ledende kjendisukeblad. Det kommer de ikke unna. PFU må være sikre på at de legger listen høyere enn loven på dette området. Kongehuset har muligheten til å anmelde Se og Hør for brudd på lovens bestemmelser om privatlivets fred. Det må vi regne med at de gjør dersom de ikke er fornøyd med PFUs konklusjoner.

Hvis det skulle skje at Slottet får medhold i retten, men blir avvist av PFU, vil PFU være i full krise. Juss og etikk trekker ikke de samme grensene. Etikken er strengere enn jussen. Vi kan ikke ha en presseetikk som er mer slepphendt med privatlivets fred enn retten. Men den tid den sorg. Det er ikke grunn til å tro noe annet enn at PFU klarer å trekke en grense de kongelige og andre kjendiser kan leve med.

Kjendisfokuset øker i mediene. Det er etter hvert blitt en betydelig belastning å være kjent av mange. En mister friheten sin, fordi en alltid må være forberedt på å bli eksponert. Det er kun innenfor husets vegger en kan dyrke privatlivets fred.

Kronprins Håkon er blitt forberedt på et slikt liv i årevis. Mette Marit har blitt ledet inn i det og ser ut til å greie seg bra. Men belastningen kan være tøffere enn vi aner.

Mette Marit har temperament og bein i nesa. Hun har nå gått i krigen for sine barn. Det er en krig hun akter å vinne. Taper hun den, bør vi ikke se bort i fra at hun konkluderer med at hun ikke orker fortsette på kongeveien. Skal vi ha et kongedømme, må de kongelige innrømmes rett til et privatliv. Da må Se og Hør få seg en skikkelig nesestyver.