Batta, den enøyde

Kampanjen Huseiernes Landsforening har satt i gang mot regjeringens boligpolitikk er pinlig. Peter Batta bør gjøre hjemmeleksen sin før han svir av millioner på reklame.

Som leder for Huseiernes Landsforening, er det Peter Battas jobb å være enøyd. Han skal ivareta huseiernes interesser. Det betyr lav rente, at offentlige avgifter skal være så lave som mulig og at huseiernes råderett over egen bolig skal være så stor som mulig. Batta hyler ut i offentligheten når noen har tenkt en tanke eller kommet med et forslag som ikke er i huseiernes interesser. Det er grei skuring. Batta er tydelig og forutsigbar.

I sommer mistet han gangsynet. Først fyrte han av et skremmeskudd mot alle landets banker ved å invitere medlemmer og alle landets boligkunder til å bli med i et massesøksmål mot landets største banker. Årsaken var at bankene økte boligrenten med 0,3 prosent tidligere i år. Det mente Batta de ikke hadde rett til og henviste til statsministeren og finansministeren som uttalte at det ikke var noen grunn for bankene til å heve renten.

Dødt til jorden

Dette utspillet falt dødt til jorden. Vi lever ikke i en sovjetisk planøkonomi. Banker står fritt til å fastsette rentene på boliglån. Er kundene misfornøyd, kan de flytte over til en annen bank. Verre er det ikke.

Da dette ikke førte fram, bestemte Batta seg for å gå løs på regjeringen. Denne uken spres budskapet om at «regjeringen presset bankene til renteøkning» på plakater og annonser. Sigbjørn Johnsen og Jens Stoltenberg figurerer med «snakkeboble» der de forteller at «Vi lar bankene ta skylda». Han gikk i gang med kampanjen fordi han ikke fikk svar fra regjeringen, forklarer han til NRK.

Nå har han mottatt et langt svar fra regjeringen. Han sier til NRK at regjeringen har noen gode argumenter. Han er blitt i tvil om hvem som har skylden. Noe av reklameinnrykkene er trukket tilbake, men «eller får det gå som planlagt», sier Batta. Underforstått, regjeringen må ta noe av skylden siden det drøyde så lenge før de fikk svar.

Dette er direkte pinlig. Batta har dundret løs med en reklamekampanje uten å ha forvisset seg om at han kjenner fakta i saken. Når en erfaren aksjonist ikke gjør hjemmeleksen sin bedre, forteller det at Batta har vært så lenge i gamet at han han pådratt seg «husblindhet». Det er ikke en uvanlig sykdom i miljøer der de samme folkene i lang til har kjempet hardt for snevre interesser.

Batta allierer seg også med de borgerlige i en kamp regjeringens vedtak om å øke egenkapitalandelen til 15 prosent. Dette har Finanstilsynet gått sterkt inn for og argumentert for det på et faglig grunnlag. Her er det politiske uenighet. Huseiernes Landsforening står fritt til å gi støtte til de borgerlige.

Med de borgerlige

Batta må finne seg i å bli mistenkt for å bruke den organisasjonen han bestyrer i en politisk kamp. En del Ap-folk som er medlem i Huseiernes Landsforening har nok latt høre fra seg internt.

Batta har påført Huseiernes Landsforening et omdømmetap ved å lansere en reklamekampanje som det viser seg ikke å være hold i. Neste gang får vi ta Peter Batta med en klype salt og spørre om han denne gangen er sikker på at han vet hva han snakker om.