Løftebruddenes morgen

Den nye regjeringen foretrekker å få boligbransjen på nakken framfor å ligge i krig med Finanstilsynet. Derfor dropper de valgløftet om å senke kravet om egenkapital ved boligkjøp. Enklere byggeforskrifter skal fungere som plaster på såret.

Mandag kveld og tirsdag formiddag var et høydepunkt for den nye regjeringen. Da fikk de fortelle om alt de akter å gjøre uten å forklare hvor de skal hente pengene fra. Det er ikke lite de har på planen sin. Det var ikke lenge det kun var optimisme å spore og solskinn å se. I går ettermiddag måtte Bård Hoksrud, Frps store «bompengedødare», stå fram og fortelle at han nok hadde tapt et slag eller tjue om bompenger. I dag er mediene fulle av oppslag om løftebrudd. Dagen i dag er den første skikkelige hverdagen for den nye regjeringen. Kritikken fra KrF og Venstre er noe skarpere enn en del hadde ventet seg, men først og fremst er det interessegruppene som svinger pisken.

Tilbaketoget når det gjelder egenkapital ved boligkjøp er en forsmak på hva som vil skje når de borgerlige kommer innenfor Finansdepartementets vegger.

De rødgrønne økte kravet om egenfinansiering ved bolig fra 10 til 15 prosent etter anbefaling fra Finanstilsynet. Finanstilsynet argumenterte åpent for hvorfor de mente det var nødvendig. Regjeringen fikk en haug av motforestillinger fra ulikt hold. Økonomer støttet Finanstilsynets vurderinger, mens representanter fra boligbransjen og ungdomspartiene advarte fordi de mente dette ville gjør det enda vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Dette var en sak de borgerlige hadde full oversikt over. Det var ingen tall de manglet eller vurderinger de ikke var kjent med. De valgte å gå til valg på at de ville omgjøre de rødgrønnes beslutning. Frp lovet å fjerne hele egenkapitalkravet. Her skulle det være frihet for menigmann.

Nå har pipen fått en annen lyd. De sitter med ansvaret og våger ikke la være å følge Finanstilsynets råd. Finanstilsynet snakker disiplinert, men Høyre er allergisk mot å få motbør fra folk som er gode med regneark og økonomiske risikoberegninger.

– Dersom dette enstemmige løftet brytes, vil det være en hån mot alle de unge som har stemt borgerlig fordi de trenger et sted å bo, skriver Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Boligprodusentenes Forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Selvaag Bolig i en felles uttalelse. De jublet over valgseieren 10. september. Nå er de skuffet, for å si det mildt.

Nå satser de alt på at den nye regjeringen i det minste vil følge opp sitt løfte om å forenkle de tekniske byggeforskriftene. Det sier regjeringen at de vil gjøre. Det kan de dessuten komme raskt i gang med, for det koster ikke noe. Det er penger å spare for de som skal bygge boliger om de bruker øksa på dagens oppfattende byggeforskrifter.

Man kan for eksempel begynne med å stille krav om at bare en del av de nye boligene som bygges i en kommune skal tilfredsstille kravet om å være bygget for rullestol. En kan lempe på kravene om isolering og elektrisk anlegg. Folk i bransjen hevder at de nye kravene som kom med TEK 10 i 2010 betyr at nye boliger blir 600.000 kroner dyrere.

Å skru utviklingen tilbake og la folk få større frihet til å avgjøre hvordan de vil bygge, vil bidra til at nye boliger blir rimeligere. Det vil ha en dempende effekt på boligprisene. Hvis regjeringen leverer på dette området, kan de leve med at de beholder kravet om 15 prosent egenkapital. I en tid hvor boligprisene faller og det er større usikkerhet om den økonomiske utviklingen, kan det jo tenkes at folk i boligbransjen innser at det ikke er så dumt.