Pilotenes lønnsfest

Ved å offentliggjøre en anonym liste som viser at det er 93 piloter blant Norwegians 100 høyest lønnede ansatte, dokumenterer ledelsen at de snakker sant og at det er pilotene som bløffer.

I forbindelse med en disputt med egne ansatte om innleie av flyvere og annen besetning på utenlandsruter, uttalte kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian at «man i Spania selvsagt ikke tjener oppimot halvannen million kroner slik norske piloter gjør». Denne uttalelsen satte sinnene i kok hos pilotene. Pilotforeningens leder, Halvor Vatnar, hevdet da i full offentlighet at Skånvik farer med bevisste usannheter og at grunnlønnen for flyvere i snitt er det halve av det Skånvik påstår.

Ledelsen i Norwegian vil ikke ha på seg at de trikser med fakta. Aftenposten kan i dag fortelle at blant de 100 best betalte i selskapet, er det 93 piloter. Norwegian har laget en liste, ikke med navn på de enkelte lønnsmottakerne, kun med stillingsbetegnelse. Øverst på listen står to piloter, men lønninger på 1.975.107 og 1.967.185 kroner. På tredjeplass ligger finansdirektør Frode Foss med 1.920.543, mens driftsdirektøren henter ut 1.888.785 kroner fra selskapet. Deretter følger det en rekke med piloter, før Bjørn Kjos dukker opp på 32. plass med en årslønn på 1.497.075 kroner.

Skånevik har sine ord i behold. Alle forstår det, og ingen skjønner det bedre enn Halvor Vatnar. Han har visst det hele tiden. For ham er dette en ytterst pinlig sak. Fra nå av vet alle at det Vatnar sier ligger nærmere eventyr enn fakta. Men han holder det gående i boblen sin. Han sier til Aftenposten at dette ikke gir en riktig oversikt over pilotenes lønn.

– Den viser blant annet diettgodtgjørelse, som det er mye av i en pilotlønn, sier Vatnar.

Dette er jo som om «Komiske Ali» har gjenoppstått. Noen ganger er det bedre å innrømme at ledelsen har rett i det de sier. Det kan godt være piloter kan få et par hundre tusen i diettgodtgjørelse. De har nok også diverse tillegg. Men uansett hvordan en snur og vender på det, så stemmer det Skånvik sier.

Bjørn Kjos vil spare millioner på å leie inn flyvere og besetning på selskapets utenlandsruter. Det er Pilotforeningen imot. Det må de gjerne være, men de kan ikke nekte for at Norwegian kan spare store summer på å leie inn ansatte som har lønninger på nivå med det konkurrentene har. Norge er et høykostnadsland de luxe. Norske lønninger kan en ikke leve med i internasjonal luftfart. De er til hjemmebruk.

Lønnsnivået i Norwegian har ligget betydelig under SAS. Bjørn Kjos kjemper som en løve for å beholde denne konkurransefordelen. Etter at SAS har senket sine lønninger, er forskjellen til nivået i Norwegian blitt mindre. Den oversikten som Norwegian offentliggjør, viser at pilotene ikke har noen grunn til å klage over eget lønnsnivå.

Norwegian vil være et lavprisselskap. Det preger ikke pilotenes lønninger, men det preger ledelsens lønnsnivå. Bjørn Kjos har en lav lønn sammenliknet med hva som er vanlig i selskaper på denne størrelsen. Finansdirektør og driftsdirektør ligger også lavt i forhold til andre det er naturlig å sammenlikne med.

Å vise åpenhet om lønnsnivå slik Norwegian gjør, er et eksempel til etterfølgelse. Hvis Norsk Pilotforening vil nyansere bildet, kan de offentliggjøre anonymt lønnsslippen til pilot nummer femti på listen, den som ligger høyest og lavest. Det har nok Anne-Sissel Skånvik og Bjørn Kjos ingenting imot. Det er ikke de som er ute etter å spre misforståelser og forvirre opinionen. Det er Halvor Vatnar.