Coaching på ville veier

Arbeidslivscoachen Anne Gerd Samuelsen har klart å kare til seg 1,2 millioner kroner for 41 dagers arbeid. Staten innhentet ikke en gang anbud. Slik går det når sløvhet parrer seg med grådighet.

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) lå nede for telling etter år med dårlig arbeidsmiljø og en administrasjonssjef som hadde fått jobben ved å jukse med CV-en. De bestemte seg for å taue inn ekstern hjelp uten å ta seg tid til å innhente anbud. De hadde nok ikke klart for seg hvor stort behovet var og om det ville overskride grensene for anbud. Arbeidslivscoachen Anne Gerd Samuelsen, som driver selskapet Arbeidsglede, fikk oppdraget. Hun fant fram gaffelen og begynte å fakturere som om hun skulle vært en høyt gasjert konsulent i oljebransjen, minst. Aftenposten har gått igjennom fakturaene hun har sendt i løpet av 10 måneder. De beløper seg til 1,2 millioner kroner. For 13 dagers arbeid i januar krevde hun 420.000 kroner. Hun var oppe i 50.000 kroner dagen.

– Det å gjøre noe raskt, koster ofte. Men denne typen tjenester er heller ikke på billigsalg, sier SAK-direktør Anne Herseth Barlo.

Hun tar feil

Der tar hun feil. Det er en kø av folk som vil påta seg denne typen oppdrag, til en brøkdel av prisen og til like høy kvalitet. Men de ville ikke utnyttet situasjonen så grovt som Anne Gerd Samuelsen har gjort. Det kunne hun gjøre fordi hun forholdt seg til en leder som ikke følger med i timen eller som er fullstendig på bærtur når det gjelder hva coachingtjenester skal koste.

At hun skulle være på bærtur, vil hun nok ikke være med på. Planen var at ledergruppen skulle dra til Toscana for coaching i «sanselige opplevelser i landskap, mat, vin og kultur». Det avlyste Herseth Barlo fordi hun opplevde det som «umusikalsk og uklokt». Men hun godtok at etaten betalte 17.600 kroner for flybilletter som coach Samuelsen hadde bestilt uten godkjenning fra Herseth Barlo. Anne Gerd Samuelsen gir ikke ved dørene. Herseth Barlo ville ikke ha bråk med hun som var tauet inn for å skape god stemning.

Denne saken kan få et etterspill. Alle som har med Anne Gerd Samuelsen å gjøre bør i alle fall vite at hun fakturerer med gaffel og man kan få det hun tilbyr til en brøkdel av prisen.

Helsedepartementet mener at SAK sannsynligvis ikke har mulighet for å unnta seg selv for plikten til å innhente anbud. De skriver at «det ser ut til at loven [om offentlige innkjøp] er blitt brutt». Det har skjedd mange ganger tidligere. På dette området har en rekke departementer, statlige etater og kommuner svin på skogen. Stortingets administrasjon har endatil gått i baret. Så SAK-direktør Anne Herseth Barlo overlever nok et lovbrudd.

Det kan selvsagt settes spørsmålstegn ved om hun har vist grov uforstand i tjenesten og sløst med offentlige midler. Hun bør i det minste få en offentlig refs med beskjed om å skjerpe seg når det gjelder pengebruken.

Offentlig sløsing

Det skal mye til før en mister jobben for å sløse med offentlige midler. Det taler til Anne Herseths Barlos fordel at hun i alle fall i ett tilfelle har satt foten ned.

Det brukes alt for mange offentlige kroner på all slags rådgivning og konsulenthjelp. Det er merkelig at den nye regjeringen ikke har kuttet mer i budsjettene til den statlige administrasjonen. Det ville ha begrenset en del bruk av svindyre konsulenter.

De produserer jo retningslinjer for alt mulig i det offentlige. Et par A4-ark med retningslinjer for hva en bør betale for coaching, lederutvikling, kommunikajsonsrådgivning, advokattjenester og lederrekruttering hadde gjort seg. Det ville kjølnet ned markedet. Man trenger ikke gå så langt som domstolene som godtar en makspris for hva en advokat kan fakturere i en straffesak. En kommer langt med retningslinjer slik at ledere som Anne Herseth Barlo blir klar over det når de har havnet på jordet ved innkjøp av ekstern kompetanse.