Med Frp som OL-veiviser

Når en faktisk vet hva en mener, bør en skjære igjennom og ta konsekvensene av det. Derfor avviste landsmøtet i Frp å være med på Carl I. Hagens spill om OL i Oslo i 2022. Det er på tide at de andre partiene følger etter.

Skal det brukes noen titalls milliarder av skattebetalernes penger, må det være en mer helhjertet oppslutning om det enn det er om OL i Oslo 2022. Et flertall i folket er imot. Folkeavstemningen i Oslo viste at det ikke var mer enn 55 prosent som sa ja til OL. Idretten jublet. De burde ha felt en tåre over det elendige resultatet.

OL i Sotsji ble også en nedtur for OL-entusiastene. Etter hvert har det gått opp for idrettsinteresserte i mange land at OL er et arrangement som er ute av kontroll. IOC-pampene har skapt et monster av et arrangement som det er blitt færre land som er interessert i å arrangere. IOC turer fram med krav om skaffefritak, service som vitner om stormannsgalskap og krav om gigantiske anlegg som har en funksjon de få dagene OL varer, men som i ettertid blir store pengesluk. Det er blitt regelen at OL-budsjettene sprekker med milliarder.

Den som har ivret for OL i 2022, har bedyret at vi skal snu utviklingen. Vi skal vise verden at vi skal lage et rimelig OL. Dette er mer drøm enn virkelighet. Det er fint lite som så langt tyder på at IOC vil legge om kursen. Sommer-OL i Rio de Janeiro er i krise. Det er stor lokal motstand mot den gigantiske utbyggingen som må skje for at kravene fra IOC kan innfris. Nå sender IOC egne folk inn i organisasjonen for å få kontroll over at alt blir gjort som lovet uansett hva det koster. En avtale er en avtale.

Norges Idrettsforbund innser ikke at slaget er tapt. De later som om arbeidet kan fortsette som før.

– Dette er ikke noe nei til Oslo. Det er et nei til norsk idrett, sier idrettspresident Børre Rognlien til VG. Så lite har han forstått. Det er faktisk mulig å være en varm tilhenger av idrett – også toppidrett – men være imot OL i Oslo i 2022.

Nei til OL er en god sak for Frp. Det viser at de er et parti som er i stand til å prioritere. Dette blir en kjelkete sak for Høyre. De må gå til Ap for å få flertall i Stortinget. Det er så pass stor motstand både i Ap og Høyre mot OL at det er lite sannsynlig at det vil skje.

Det er Høyre som har nøkkelen til hva som skal skje videre. De kan fortsette langs det sporet som kulturminister Thorhild Widvey traver i vei på. Hun sa i går at arbeidet med å vurdere OL-søknadene fortsetter. Nå må Erna Solberg finne ut hva hun vil gjøre. Det er ikke kunnskap om OL i Oslo hun mangler. Hun vet mer enn nok til å fatte en beslutning.

Erna Solberg bør ikke la denne saken ligge på utredningsstadiet enda et halvår. Det er brukt mange nok millioner på planlegging av et gigantarrangement som alt for mange ikke vil ha. OL er i ferd med å bli en politisk verkebyll. Frp har bedømt situasjonen riktig og skåret igjennom. Andre partier bør følge etter.

Norge bør arrangere vinter-OL igjen, men norsk idrett bør nå la OL i Oslo i 2022 fare og starte kampen om å endre IOC slik at det blir mulig for Norge å søke om OL i 2026 eller 2030.