Coop-Fanebust som gråtekone

Petter Northug står til stryk i «selvledelse» og bør ikke få surre videre på egenhånd. Coop bør tvinge ham tilbake til landslaget og fortsette som sponsor i denne sammenheng. Slik kan de rette opp sin egen omdømmefadese.

Petter Northugs karriere som skiløper er ikke over. Han gjorde det klart i går kveld at han vil «gjøre justeringer» og satse maksimalt for å vinne skirenn igjen. Det er ikke sikkert helgens skandale og ydmykelse gjør det vanskeligere. Det avhenger av hvilken lærdom Northug klarer å trekke av fyllekjøringen.

Northug har bevist at han ikke er i stand til å lede seg selv. Han har mislykkes både sportslig og kommersielt med å drive på som et «landslag» for seg selv. Det er ikke sikkert har ser det selv. Han fremstår med en selvtillit som bikker over i hybris. Det siste året trodde han visst at han kunne flyte på sitt talent og vinne gull ved å leve mer som det passet ham og faktisk trene mindre enn andre.

Northug vil gjøre som han selv vil, og mener han er suveren nok til å klare det. Han vil ikke innordne seg det opplegget som alle andre norske skiløpere følger. Ved å stå utenfor det norske landslaget viser Northug mangel på solidaritet. Ved å kjøre i fylla viser han sviktende dømmekraft. Ved å stikke av fra ulykkesstedet forteller det om manglende etiske ryggmargsreflekser. Det holder ikke å si han var full og fikk panikk. Etisk sett er det like forkastelig.

En vekker

«Dette er blitt en vekker for meg», sier Northug. Det er det ingen grunn til å tvile på, men det spørs om dette er en selverkjennelse som får ham til å ta et grunnleggende oppgjør med seg selv.

– Jeg er klar for å gjøre justeringer for å komme tilbake til toppen. Når man trener så pass mye så er det viktig at man får nok hvile og restitusjon og at trening er på en måte fokus. Det er der det må ligge. Det er de justeringene jeg må gjøre, og jeg vet hva som kreves. Jeg må trene mye og leve et toppidrettsliv utenom også, sier Northug til VG. Han legger til at han ikke vil bruke alkohol når treningen for alvor starter opp.

Dette er tynne greier. Det tyder på at Northug ikke har forstått at han er et problem for seg selv. Han trenger folk rundt seg som kan ta hånd om hans videre karriere. Northug er ikke en Ole Einar Bjørndalen som har stålkontroll på det han holder på med fra morgen til kveld hver eneste dag i året. Alt er rettet inn mot at han skal gå fort på ski og treffe blink. Northug trenger noen rundt seg som han må bryne seg på, som stiller krav og finner et opplegg tilpasset ham.

Usolidarisk alenegang

Det vakte undring utad og protester innad da COOP valgte å finansiere Northugs usolidariske alenegang ved siden av det norske landslaget. Sponsorstøtten på minst 10 millioner kroner i året er blitt en pinlig sak for COOP-direktør Svein Fanebust.

Mediene lar seg alltid fange inn av en offerretorikk. Etter at Petter Northug i går kveld la seg flat i flere medier, fremstilles han som en angrende synder og et offer for seg selv. COOP-sjef Svein Fanebust stiller seg i VG fremst i rekken som gråtekone og skriftefar.

– Jeg opplevde det jeg så og leste som veldig sterkt. Han fremstod som en som angret sterkt på det han hadde gjort, en som var sterkt preget av situasjonen og som har skjønt at han har gjort en meget alvorlig feil og skadet seg selv og andre. Når du så øynene hans skjønte du at dette var ekte. Det var svært tillitsvekkende. Jeg er glad for hans åpenhet og ekthet, sier Fanebust til VG.

Gull-anger

Om Petter Northug ikke vinner skirenn, så tar han i alle fall gull når det gjelder offentlig anger. Fanebust forsøker å gjøre sitt til å bygge Northugs omdømme opp igjen. Det bidrar også til at hans egen omdømmeskade kan repareres.

Northug vil være dårlig PR for Coop i lang tid framover. Det er langt fra sikkert at Northug kommer seg til toppen igjen. I så fall blir Fanebusts sponsorsatsing på Northug en skandale.

Det er bra at Petter Northug vil legge helgens skandale bak seg og satse på å vinne skirenn igjen, og det er utmerket at COOP vil være sponsor for norsk langrenn.

COOP bør nå medvirke til at Petter Northug kommer på rett kurs og blir en del av det norske landslaget. Northug har vist at han roter det til for seg selv både sportslig og omdømmemessig når han selv skal styre med seg selv som frittstående butikk. Det er merkelig hvis ikke Svein Fanebust, fellesskapets og samarbeidetes førstefiolinist i butikkverdenen, ser det.