Coop-Fanebust med is i rubben

Med kravet om at Petter Northug må sparke alle sine medarbeidere for å motta årlig rundt 10 millioner kroner, framstår Coop som eksponent for det som vil skade norsk idrett framover: at pengemakten tar fullstendig eierskap over en idrettsutøver. 

Det er først og fremst innen fotballen at pengemakten har tatt grep. Rikinger kjøper hele fotballag og blander seg inn i det sportslige uten å ha idrettslig bakgrunn eller faglige forutsetninger for det. Det er en uting. Derfor er ansvarsfulle investorer innen idretten opptatt av å skille mellom idrett og butikk. Det idrettslige lar de trenerne og de sportslige lederne ta seg av.

 

Vi har få eksempler her til lands på at eiere eller sponsorer blander seg direkte inn i det utøvere innen individuelle idretter skal foreta seg. Men nå valser Coops Svein Fanebust inn på arenaen. Han krever intet mindre enn at Petter Northug skal sparke hele støtteapparatet sitt for at de skal fortsette som sponsor. Ut med pappa Jon og en rekke gode venner som har vært organisert i selskapet Nye Høyder, som har hatt som formål å få Petter Northug til å vinne gull. Det er de som er problemet, ikke Petter Northug.

 

Til å grine av

 

Bakgrunnen for det som skjer er Petter Northugs fyllekjøring for snart to uker siden. Coop krøp inn i tenkeboksen for å finne ut av om de skulle fortsette som sponsor for Petter Northug. I går stakk de hodet ut – og det vi hørte var til å grine av.

 

Coop fikk kritikk da de gikk inn som sponsor for Northug. Coop flagger kollektivt ansvar og fordelene med å stå sammen i et fellesskap. At de valgte å satse på Petter Northug, som har brutt ut av fellesskapet med alle de andre toppløperne på ski, er komplett uforståelig med mindre man antar at felleskapsretorikken i Coop bare er pynt. Northugs fyllekjøring har gjort sponsingen enda mer kontroversiell, og gårsdagens utspill fra Coop gjør det enda verre.

 

Ydmykende

 

Det er ydmykende for Petter Northug å bli fortalt av sin hovedsponsor at han må kvitte seg med hele støtteapparatet. Det kan godt være det er en god ide. Men dette måtte i så fall framstått som Northugs egen beslutning.

 

– Jeg stiller meg fullt og helt bak Coops krav om at min avtale med Nye Høyder må avsluttes. Jeg mener at et skifte av management nå er svært viktig fort at jeg skal kunne prestere optimalt og oppnå best mulig resultater i vinter, sier Petter Northug i en melding som er formidlet til VG fra Coop sent i kveld. Slik taler en idrettsutøver som tvinges til å logre for sin sponsor.

 

Misnøye

 

VG skriver at de vet at det har vært misnøye med støtteapparatet allerede før promillekjøringen.

 

Det er nesten som om vi må spørre om Svein Fanebust har funnet en ny trener, manager og massør til ham.

 

Norges Idrettsforbund bør sette Coop på plass. Vi er ikke tjent med en utvikling der sponsorer eller eiere gjør idrettsutøvere til gladiatorer som de skal investere i og ha råderett over.

 

Meldingen fra Coop burde vært at Petter Northug burde gå tilbake til landslaget. Nå ruller Svein Fanebust lenger ned i den grøfta han alt har havnet i.