Siv og Erna som budsjettapere

Ap går fram 4,2 prosent på en meningsmåling utført av Respons for Aftenposten. De har nå en velgeroppslutning på 38,4 prosent. Høyre går tilbake 1,8 prosent til 24,6 og Frp tilbake tre prosent til 12,8. En måling offentliggjort i Dagbladet i går viste mye av det samme.

Velgerne vender utvilsomt tommelen ned for det budsjettet regjeringen har lagt fram. Ap vil kunne gå fram på meningsmålingene når de får lagt fram sitt eget budsjett. De kommer til å levere bedre enn regjeringen på flere områder og fjerne mange omstridte kutt.

Regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken med 24 milliarder kroner i forhold til i fjor. Det ville aldri Jens Stoltenberg tillatt. Han holdt igjen. Marianne Marthinsen (Ap) gjorde det klart i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv at de vil redusere bruken av oljepenger med to milliarder. Det burde fått dem til å juble i NHO, hvor de alltid har vært opptatt av at det ikke må brukes for mye oljepenger. Det skjer ikke, fordi det vet at reduksjonen i formuesskatten er finansiert med økt bruk av oljemilliarder.

Når Ap får så mange milliarder ekstra å bruke, vil de kunne overgå regjeringen når det gjelder å satse på vei og jernbane. Det vil svi for Frp. Her sitter de med makten og blir slått av Ap på sitt eget hjertesaksområde. Jonas Gahr Støre vil heller ikke ha på seg at Solberg og Jensen satser mer enn Ap på å få ned klimautslippene.

Det er Ap som har mest penger å bruke, for de vil ikke kutte skatter og avgifter. Støre vil kjøre rått på å vise folk hva de kan få for skattelettelsene til de rikeste. Ap vil gå for reduserte bilavgifter, men vil prioritere lavere avgifter for biler med lavt C02-utslipp.

Venstre og KrF bekymrer seg over bevegelsen i velgermassen. De står i fare for å bli parkert på sidelinjen om de ikke får gjennomslag for radikale endringer i budsjettet. Venstre og KrF har all grunn til å frykte at de er med på et taperlag. De må følge med på ferden i alle fall et år til.

Siv Jensen og Frp har bedt sine folk og velgere om å være tålmodige. Det er i det budsjettet som nå er lagt fram hun skulle vise hva Frp kunne få til i regjering. Velgerne vender tommelen ned, ser det ut til. Erna Solberg og Siv Jensen er i ferd med å mislykkes med sin politikk. De har alt tapt flertallet i Stortinget. Grunnen er at de bommer på det velgerne er mest opptatt av, og de gir for dårlige begrunnelser for endringene de vil gjøre i det norske samfunnet.