Skaden har skjedd

Erna Solbergs strategi har vært å la Frp vinne fram med en del hjertesaker i budsjettet. Nå må hun la KrF og Venstre ta livet av flere av dem. Det kan nok Siv Jensen leve med. Hun vil fortsatt være finansminister, og Frp sitter i regjering uansett. Spørsmålet er hvordan partiet hennes reagerer. Da de rødgrønne styrte, var det irritasjon i deler av Ap over at SV og Sp fikk for stor innflytelse. I Frp vil store deler av partiet være regelrett forbannet på KrF og Venstre for at de tvinger sin politikk igjennom selv om de til sammen er langt mindre enn Frp. Det gode klimaet mellom de borgerlige er ødelagt. Slik sett er skaden allerede skjedd.

Venstres budsjettslakt

Trine Skei Grande vet at det vil gå ille med Venstre om de støtter det budsjettet regjeringen har lagt fram. Det er fullstendig uaktuelt. Derfor har hun regelrett slaktet det. I går sa hun at de hadde kastet bort en hel uke med forhandlinger som ikke har ført til noe som helst. Høyre og Frps forhandlere mener de har gitt mye. Det de har gitt, er bare blåbær i forhold til det Venstre krever.

Budsjettets sosiale profil

Venstre vil ha minst problemer med å få Frp og Høyre med på å gjøre noe med den sosial profilen i budsjettet. Det hjelper ikke å løpe rundt som Per Sandberg og si at den sosiale profilen er kjempebra og at alle andre enn regjeringen misforstår. Det må endringer til slik at misforståelser kan ryddes av veien. Her kan Venstre og KrF få en seier uten at det oppleves som nederlag for Frp og Høyre.

Formuesskatten

Reduksjon i formuesskatten må både Venstre og KrF være med på. De kan klare å gjøre reduksjonen noe mindre, og håpe på at Erna Solberg ikke orker en ny runde med lavere skatt for de rikeste neste høst. Det er ikke prinsipper men prosenter og tall det handler om når det gjelder formuesskatten. Derfor klarer de å finne en modell som er spiselig for alle.

Asylpolitikken

De bør også klare å bli enige om asylpolitikken. Her dreier det seg om at barn som har vært lenge i Norge skal få bli. En formulering om at dette ikke automatisk skal gjelde dersom foreldrene bevisst har løyet om sin identitet, bør gjøre det mulig å nærme seg hverandre. Det er ikke så mange barn det dreier seg om. Men Venstre og KrF kan ikke forvente å få gjennomslag for at det ikke skal brukes mer penger på utsendelser. Har folk først fått avslag, bør de sendes raskt ut.

Klima

Det er på klima vanskelighetene ligger. Hvis ikke Venstre får betydelig gjennomslag her, vil de trekke seg fra samarbeidsavtalen og true med regjeringskrise. Det er mulig det må til for å få Frp til å gå med å droppe en del av avgiftskuttene, innføre mer miljøvennlige avgifter og satse sterkere på å få ned CO2-utslippene. Venstre må se et betydelig taktskifte i klimapolitikken, ellers kan de ikke støtte budsjettet.

Skei Grandes makt

Det viktigste for Venstre er ikke å redde regjeringen, men å redde seg selv. Erna Solberg og Siv Jensen er avhengige av Trine Skei Grande og Venstres stemmer. De trenger ikke KrFs stemmer for å få flertall. Skei Grande har fått mye makt. Den akter hun å bruke til gangs, langt ut over det Frp synes er rett og rimelig. Det er det hun har formidlet siden budsjettet ble lagt fram.

Fløypartiet Frp

Nå skal Siv Jensen få merke hvor tøft det er å være et fløyparti i regjering. Hun har fått mye juling for det budsjettet hun har lagt fram. Det er mer juling i vente fra hennes egne for de kompromissene hun denne uken vil tvinges til å inngå for å beholde den statsrådsmakten hun trives utmerket med.