Fornuftig eiendomsskatt

Fornuften seirer i kommune etter kommune – eiendomsskatt innføres og økes for å få budsjettene i hop. Regjeringen er imot og toer sine hender, men de er ikke så bakpå at de ikke forstår at dette er en positiv utvikling for norsk økonomi.

Det ligger i sjela til Frp å være imot øye skatter og avgifter. Høyre ligger på samme linje. De har skapt forventninger om betydelig lavere skatter i budsjettet som legges fram om fem måneder. Samtidig lover de mer penger til diverse gode formål og bruker mer oljepenger enn de rødgrønne.

Det ligger an til at kommune-Norges budsjetter samlet sprekker med rundt tre milliarder i år. Det står spesielt ille til i en del store kommuner. De kan ikke vente seg en vesentlig økning fra staten neste år. Dermed må de kutte kostnader eller øke inntektene. Da er skatt på eiendom god å ty til.

I Bergen sliter de med dårlig økonomi. I 2012 bestemte det blå byrådet seg for å begrave eiendomsskatten. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund var i strålende humør og stilte med gravstøtter med påskriften «Hvil i fred» for fotografene da begivenheten skulle feires. I dag skriver Klassekampen at byens finansråd, Liv Røssland (Frp) vurderer å gjeninnføre eiendomsskatten.

– Nå er vi i en situasjon der vi må være villig til å diskutere alle inntekter og utgifter, sier Røssland til Klassekampen. Ingen ting er bedre enn at Frp i en del saker møter seg selv i døra. Det er på tide at byrådet innser at det var et feilgrep å kutte eiendomsskatten. I Bergen ligger de så pass på etterskudd med vedlikehold av skoler for eksempel, at det er uforståelig at en kuttet eiendomsskatten framfor å pusse opp skoler, for eksempel.

Det er nå 341 av 428 kommuner som har en eller annen form for eiendomsskatt. Det siste året har 11 kommuner innført eiendomsskatt, viser tall som SSB offentliggjorde mandag. Kommunene drar inn 8,9 milliarder på denne skatten. Vi må regne med at flere kommuner innfører eiendomsskatt i år – og at den økes.

Pinlig

Det kommer til å ende med at en håndfull kommuner holder stand og gjør som regjeringen ønsker. Det kommer etter hvert til å bli pinlig at regjeringen holder seg med en politikk som ikke fungerer i praksis.

En får aldri Høyre og Frp med på at redusert skatt, betyr redusert velstand. På kommuneplan er det vitterlige slik. På nasjonalt plan gir det en viss mening å hevde at redusert skatt skaper økt aktivitet og vekst. Det er en sammenheng mellom skattenivå og produktivitet. For høy skatt kan drepe innsatsvilje. Men det finnes knapt et eneste argument for å skattlegge alt mulig her til lands, med unntak av eiendom.

Hvis eiendom beskattes hardere, vil det bidra til å holde boligprisene i sjakk. Skyhøye boligpriser gjør at det blir for vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet uten for sterkt belåning. Selv økonomer som er allergiske mot skatt, innrømmer at skatt på eiendom er det minste av alle skatteonder.

Høyre og Frp snakker med patos om boliger som ikke-skattbare klenodier. Denne retorikken bør de droppe. Vil Høyre og Frp ha skattelettelser, bør de likevel innføre økt skatt på eiendom landet over og heller kompensere for det med lavere skatt på inntekt.

Det bør legges opp til en minimumsskatt på all eiendom som staten bestemmer. Kommunene bør ha anledning til å bestemme nivået på eiendomsskatten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *