Kvinne som våger

Der vi noen ganger har hørt en mumlende mannerøst, hører vi nå en ung kvinne slynge ut sin protest mot terrorisme med en kraft og klarhet vi ikke kan huske å ha hørt før. Unge Faten setter en ny standard i kampen mot ekstremistiske muslimske grupper.

I store og viktige saker vil gjerne muslimene la seg representere av en imam. Viktige saker er de som er knyttet til forståelsen av islam. Det er ikke noe nytt at imamer har tatt avstand fra religiøs fanatisme og terror. Noen av dem har riktignok uttrykt seg noe kryptisk, men i det store og hele er imamene her i Norge på linje når det gjelder å fordømme terrorisme og ekstremisme. Men det har ikke alltid vært like mye kraft i fordømmelsen. Det er som om man har merket en viss reservasjon mot å stille opp på bestilling.

Nå har en ung kvinne gjort vei i vellinga. Der vi noen ganger har hørt en mumlende mannerøst, hører vi nå en kvinne slynge ut sin protest mot terrorisme med en kraft og klarhet vi ikke kan huske å ha hørt før. Initiativtakeren til demonstrasjonen mandag, Faten Mahdi Al-Hussaini, er ikke mer enn 19 år. Hun taler og opptrer som en dreven aksjonist og folketaler av rang. Det er sjelden noen blir ristet offentlig slik Ubaydullah Hussain, talsmann for ekstremistbevegesløen Profetens Ummah, ble mandag. Faten (hele Norge er på fornavn med henne nå) hevdet at han ikke forteller noe annet enn løgn, at han fullstendig har misforstått islam og at hun ikke ville finne seg i at han skapte et inntrykk av hennes religion som muslimene over hode ikke kjenner seg igjen i. Hun kalte hans gruppe for «Djevelens Ummah».

Slikt går ikke upåaktet hen. Hun har mottatt trusler om at det bør og vil gå med henne som de ISIS tar seg av. Hun han anmeldt truslene til politiet. Politiet bør snu seg rundt raskt og etterforske saken.

«Måtte Gud forbanne deg, skitne shia-svin, jeg gleder meg til ISIS har deg som et offer og å se deg på dommens dag sammen med de vantro». Dette er publisert på Facebook. Det burde ikke være umulig å finne ut av hvem som har publisert trusselen. Slike ytringer på sosiale medier rammes av straffelovens bestemmelse om forbud mot hatefull tale.

Hun er også blitt tagget i en melding hvor Mohammad hadde skrevet «jeg skal nye å se videoer av dere shiaer bli halshugget».

Når individer blir knyttet til denne typen uhyrlig meninger, er det ikke lenger meninger som skal beskyttes av ytringsfriheten. Vi må gå en runde på om vi har et lovverk som fanger opp et slikt tilfelle som vi her har for oss. Det kan være vi må leve med at Mohammad må kunne ture fram i offentligheten med sine meninger. Vi skal vokte oss vel for å innskrenke ytringsfriheten.

Hvis Mohyeldeen Mohammad rykker ut og tar avstand fra omtalen av Faten på sosiale medier, viser han at han kun vil være en meningsytrer innenfor ytringsfrihetens rammer, ikke en som vil bidra til hatefull tale og trusler. Den eneste måten han kan ta ansvar for sine ytringer på, er å ta avstand fra hvordan andre bruker dem. Hvis han ikke gjør det, blir han medansvarlig.

Faten sier hun ikke er redd og at hun har bestemt seg for å «kjøre på». «Hun skal vite at hun har 5 millioner livvakter», sier Abid Raja (V) til Dagsavisen. Det ser ut til at landet har fått en ny helt i kampen mot terrorisme og ekstremisme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *