Löfvens balansekunst

Den høye innvandringen til Sverige skaper så pass store problemer at en ikke bør undre seg over at Sverigedemokratene får 13 prosent av stemmene. Stefan Löfven har neppe noe annet valg enn å gi dem en viss innflytelse.

Å vinne det tredje valget på rad framstår i dagens politiske landskap i nær sagt alle land som umulig. Derfor er det ingen dramatikk i at Fredrik Reinfeldt nå takker for seg som statsminister. Han varsler samtidig at han går av som leder for Moderaterna til våren. Han har gjort sitt.

Reinfeldt kunne ha posisjonert seg for et politisk spill, sagt at han er rede til å ta over igjen om Löfven ikke klarer å skaffe seg et stabilt flertall for den politikken han vil føre. I Sverige har de også muligheten for omvalg. Han kunne spekulert i at den relativ uerfarne Løfven, som ikke har erfaring verken fra Riksdagen eller regjeringen, vil får problemer. Jonas Gahr Støre framstiller ham som en forhandler av sjeldent kaliber. Stor forhandlingskompetanse kommer godt med, men det er ikke til å komme forbi at Löfven er mer uerfaren enn de som bestiger politikkens høyeste topp.

Løfven burde klare å finne fram til en regjeringsplattform for de rødgrønne. Han må gi Miljøpartiet større gjennomslag enn 6,8 prosent av stemmene tilsier. Det ble i går spekulert i om Miljøpartiet kunne komme til å støtte de borgerlige dersom Löfven blir for vanskelig å ha med å gjøre i forhandlingene. Dette er spill. Miljøpartiet har ikke mer å hente på borgerlig side.

Strategien til både Reinfeldt og Löfven har så langt vært å overse Sverigedemokratene.

– Nesten 13 prosent av velgerne synes at velferden er viktigere enn fortsatt asylinnvandring. Nå må de andre partiene komme seg ut av sandkassa og begynne å prate med oss, uttalte Jimmie Åkesson, leder for Sverigedemokratene, etter det ble klart at de hadde mer enn doblet sin oppslutning siden valget for fire år siden.

Hvis Löfven vil ha regjeringsmakten i fire år, vil han måtte snakke med Åkesson. Landets tredje største parti vil ikke finne seg i å bli behandlet som spedalske. De kommer til å kaste Löfven etter en tid for å vise at de har makt.

I lang tid forsøkte en her hjemme «ikke ta i med ildtang»-strategien overfor Frp. Det økte oppslutningen deres. Hvis dette skal være strategien også etter at Sverigedemokratene har fått 13 prosent av stemmene, vil oppslutningen om partiet øke enda mer.

Sverigedemokratene tiltrekker seg rasistiske elementer. Folk som støtter partiet kommer til stadighet med uttalelser som er på grensen til det rasistiske. Stefan Löfven må imidlertid forholde seg til partiets program og det Jimmi Åkesson sier. Han krever en strammere innvandringspolitikk. Her må Löfven komme ham i møte. Sosialdemokratene i Sverige vil måtte gjøre som Arbeiderpartiet her hjemme, stramme inn på innvandringen for å begrense oppslutningen om Frp, men også fordi innvandringen skaper større problemer enn forutsatt.

Valget i Sverige er et kraftig nederlag for politisk establishment og eliten i det svenske samfunnet. Det samme har skjedd ved valget i flere europeiske land og i valget til EU-parlamentet. Det er et folkelig opprør på gang mot de makttunge partiene. Folk opplever at de som styrer ikke vil ta på alvor de problemene de ser. I Sverige ligger listen ganske lav før noen stempler en kritisk mening om innvandring som rasistisk. Löfven har den fordelen at han kommer utenfra. Han burde ha større mulighet enn andre for å etablere en kontakt med et velgersjikt som ikke føler at de blir hørt eller tatt på alvor. Det er krevende, for Löfven kan ikke kaste svensk innvandringspolitikk på båten og innføre danske tilstander. Det er det ikke flertall for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *