Oppstyret om overvåkning

Politikerne har visst i fjorten år at mobiltelefonene deres lett kan overvåkes. Det er utmerket at Aftenposten forteller hvordan det skjer, men jakten på syndebukker som ikke har levert avlyttingssikkert område er et blindspor.

Da TV 2 i 2010 avslørte at USA hadde en egen «organisasjon» som drev overvåkning av norske borgere fra en leilighet i Drammensveien, vakte det med god grunn voldsom oppsikt. Politikere slo neven i bordet, gjorde det klart at det var fullstendig uakseptabelt og forlangte etterforskning og opprydning. Flere hundre nordmenn var registrert og «passet på», hevdet TV 2 sine kilder. Amerikansk UD opplyste at virksomheten var godkjent av norske myndigheter. Norsk UD kunne opplyse at ingen der kjente til virksomheten. «Kontoret» ble selvsagt avviklet etter avsløringen, og noen av de ansatte fikk med ligningsvesenet å gjøre – men saken fikk ikke konsekvenser. Vi fikk et bevis på at USA tar seg til rette og at de opptrer temmelig grenseløst overfor til et lite land når noe kan skrives på kvoten for USAs sikkerhet.

For ett og et halvt år siden avdekket Edward Snowden den gigantiske og ulovlige overvåkningen USA bedriver av egne og andre lands borgere. De skyr ingen midler. Til og med Angela Merkels mobiltelefon skal USA ha overvåket.

For fjorten år siden fortalte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik at regjeringen tok sine forholdregler for å hindre at viktige telefonsamtaler ble avlyttet. De lot være å ta med mobiltelefonen inn på møter, eller tok ut batteriet. I 2002 bestilte regjeringen og Forsvaret 1000 såkalte «klumpete mobiltelefoner» som det skulle være betydelig sikrere mot avlytting enn de vanlige mobilene.

Faren for at mobilen blir avlyttet er godt kjent blant regjeringsmedlemmer, sentrale personer i statsforvaltningen, stortingsrepresentanter og sjefer i store bedrifter som håndterer sensitivt materiale. Å sende e-post er heller ikke sikkert med mindre man benytter krypteringsprogram.

I forrige uke avslørte Aftenposten at avlytting av mobiltelefoner skjer ved bruk av falske basestasjoner. Ekspertene har hele tiden visst dette, og at man kan få kjøpt det utstyret som trengs via nettet – om enn ikke det mest avanserte.

Aftenposten kjøpte avansert utstyr, og med bistand fra noen eksperter har de vært i stand til å lokalisere en rekke basestasjoner som er plassert i Oslo sentrum, på Aker Brygge og på Lysaker hvor en del store bedrifter holder til. Saken fikk gjennom helgen et skandaløst preg. Hvor er PST? Hvem har ansvaret? Verken PST, Forsvarets etterretningstjeneste eller Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppfatter at det er de som har ansvaret. Det er altså ikke klart hvem som ikke gjort jobben sin.

Nå krever Stortinget at justisminister Anders Anundsen kommer og gjør rede for hvordan han vil rydde opp og sørge for at regjeringen og Stortinget ikke blir avlyttet. Det sikreste er selvsagt at han gir beskjed om at man må slutte å bruke de moderne mobiltelefonene. Det kommer han neppe til å anbefale. Det er selvsagt mulig å opprette en «vaktstyrke» som tråler Oslo sentrum til alle døgnets tider på jakt etter falske basestasjoner. (Redaksjonen i Aftenposten kan gi opplæring og har sikkert rimelig utstyr til salgs.)

Opposisjonen bør ikke være overrasket over at det ikke er klart hvem som har ansvaret for å forbygge avlytting av regjeringen og Stortinget. Dette kunne en ha klargjort allerede for 14 år siden. Politikerne kan trygt dele ansvaret for at ingen har kommet på at de skal jakte på falske basestasjoner i Oslo sentrum. Det er ikke noe behov for å peke ut syndebukker.

I dag er spekulasjonen i gang om hvem det kan være som har satt opp basestasjonene. Kan det være russerne eller kineserne? Eller hva med USA? I morgen dukker vel teorien om at det kan være ISIL som har står bak. Vi gjør lurt i å dempe spekulasjonslysten til det dukker opp noe som i det minste kan gi en pekepinn på hvem som står bak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *