Ryggmargsrefleks mot kongehuset

Martin Kolberg tar feil og har rett. Monarkiet faller ikke av at kronprinsbarna går på privatskole, men av at de kongelige etter hvert fremstår som representanter for en voksende overklasse som lever og tenker annerledes enn folk flest.

– Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole, er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet, sier Martin Kolberg til VG. Kolberg er ikke av de som til vanlig er først ute med å spisse til en sak. Denne gangen leverte han en ryggmargsrefleks som vekker oppsikt.

Det vi kunne ha ventet oss fra Kolberg var en uttalelse om at det er trist at de velger bort den offentlige skolen og at han fryktet for at dette skal føre til at de fjerner seg fra folket. Dette kunne da fungert som en motvekt til de andre politikerne som sier de er i sin fulle rett som andre å velge den skolen de mener er best for sine barn. Trond Giske legger seg på denne linjen, og det er han som er Aps talsmann i skolesaker, minner Kolberg om.

Det oppsiktsvekkende er at Martin Kolberg sier at skolebyttet er et skritt i retning av avvikling av monarkiet. Kolberg er ikke noen hvem som helst. Han er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og dermed Aps talsmann i saker som har med kongehuset å gjøre.

– Denne saken kommer til å bli et stort diskusjonstema, fordi kongehuset er avhengig av å holde seg innenfor riktige sosiale kontekster. Å sende barn på privatskole som ikke er en del av den norske skoleverket er ikke å holde seg innenfor riktig sosial kontekst. Det er et skritt vekk fra folkelighet, og som jeg sier et skritt mot avvikling av monarkiet, sier Kolberg til VG.

Han kan ikke tolkes på andre måter enn at han mener tiden er inne for en grunnleggende debatt om vi er tjent med monarkiet framover. Selv mener han kronprinsparet nå har passert en grense.

Statsminister Erna Solberg og statssekretær i Kunnskapsdepartementet Birgitte Jordahl (H) peker på at kronprinsparet må ha frihet til å velge det de mener er best for deres barn. Kronprinsparet mener prinsesse Ingrid Alexandra blir mye bedre i engelsk ved å gå på Oslo International School og at det passer bedre for prins Sverre Magnus å gå på Oslo Montesorriskole enn på Jansløkka skole i Asker der de begge har gått fram til nå.

«For dumt»

– Å hevde at det vil sette Kongehuset i fare om kronprinsparet sender barna sine på privatskoler blir rett og slett bare for dumt, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til VG.

Høyres medlem av utdanningskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim, mener Kolberg går alt for langt.

– Det er trist at han vil sette i gang avviklingen av monarkiet basert på at kronprinsparet velger de skolene de mener er best for sine barn. Han framstår som personifiseringen av Ap på sitt verste med en fordømmende og nedlatende tone overfor de som velger noe annet enn Aps egne A4-løsninger, sier Asheim og minner om at Jens Stoltenberg gikk på privatskole og at Jonas Gahr Støre har sendt sine barn på Steinerskolen.

De som mener tiden er kommet for å oppheve monarkiet, finnes i alle partier. Vi kan imidlertid ane konturene av en monarkidebatt der skillelinjene vil gå mellom Ap og SV og de borgerlige. Hvis Ap-ledelsen ønsker det. Det er slett ikke sikkert. Jonas Gahr Støre velger neppe å ha en høy profil i denne saken.

Monarkiet faller selvsagt ikke av at kronprinsbarna går på privatskole. Slik sett tar Martin Kolberg feil. Han har imidlertid rett i at dette bidrar til å svekke monarkiets posisjon. Han bidrar selv til det fordi han er Aps kongepolitiske talsmann. Det har vært tradisjon i kongehusene at prinser og prinsesser har gått på den offentlige skolen. Det har vært et symboltungt valg og står i den tradisjonen Kong Olav var den fremste eksponenten for. Ingen var i tvil om at han var folkets konge da han ble avbildet på Holmenkollbanen med skiene sine.

Dannelsesreise

For et par år siden tok kronprinsparet barna ut av skolen for å delta på noen måneders «dannelsesreise» i Østen. Det ble det også stilt spørsmål ved. Det er alltid noen som har meninger om hvem de kongelige omgås. Det samme gjelder klesstil og prislappen på kjolene og veskene til Mette-Marit.

Det Martin Kolberg griper fatt i, er den utviklingen han ser. Han mener den entydig går i retning av at de kongelige beveger seg bort fra det folkelige. Det har han rett i. I dagens mediesamfunn er det ikke enkelt å opptre folkelig. Rollen krever at man mestrer, er dyktig, er stilsikker og at man fungerer på det nivået man omgås.

Kronprinsparet viser at de ikke er bundet av tradisjon, men at de tenker som foreldre som har godt med penger: Hva er best for våre barn? De har råd til å betale rundt 100 000 for hver av dem hvert år for at de skal få «det beste». Det har ikke folk flest.

Kronprinsparets skolevalg er ikke isolert sett det som fører til at monarkiet går mot slutten. Det er bare en av mange faktorer.

Tiden arbeider mot monarkiet. For noen uker siden ga Kjetil B. Alstadheim ut boken «Republikken Norge». Her finner en vektigere argumenter mot monarkiet enn kronprinsbarnas skolevalg. Men holder Martin Kolberg fast på at dette er viktig, så blir det viktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *