Sandberg spiller høyt

Når ledelsen i et regjeringsparti bruker valgkampretorikk utad for å presse samarbeidspartnerne innad, skaffer en seg en voldsom fallhøyde. Per Sandberg kan bli stående som beviset på at Frp får til lite i regjeringsposisjon.

Regjeringen samles denne uken for å snekre sammen statsbudsjettet neste år. Vi har aldri opplevd at talsmenn for regjeringspartiene på forhånd har kjørt fram egne krav til sin egen regjering slik det har skjedd den siste måneden. Frps nestleder, Per Sandberg, er den som går lengst. For et par uker siden gjorde han det klart at Stortinget bare kunne glemme målet om at én prosent av BNP skulle brukes til bistand. Han la ut i et intervju i Vårt Land om at det nå var på tide at Frp fikk gjennomslag for sitt syn på bistandspolitikken. Han fikk svar både fra Venstre og KrF om at de ikke er med på noe kutt i bistanden. Ap forsøker med list og lempe å få Venstre og KrF med på bredt forlik om at én prosent skal settes av til bistand, så får en heller diskutere hvordan midlene skal brukes.

KrF vil ødelegge sin sjel om de går sammen med Frp for å redusere bistanden, mens Ap vil kjempe hardnakket for å beholde den. Venstre vil neppe skille lag med KrF i en slik sak.

Dermed ligger det an til at Sandberg taler for døve ører. Han vil bli stående som en som prater, men ikke får gjennomslag. Velgerne har nok merket seg det han har sagt, men det er resultatene som teller.

I Dagbladet i dag varsler Sandberg «trøbbel hvis ikke Siv blar opp milliarder». Det kan han ha rett i. Han har også rett i at «2015-budsjettet blir den seriøse testen på om Frp får til noe vi kan være bekjent av».

Bakgrunnen for uttalelsen er at Dagbladet har gjennomført en undersøkelse blant 700 Frp -tillitsvalgte som viser at de ønsker en drastisk økning i oljepengebruken. Denne undersøkelsen bryr ikke Erna Solberg seg om i det hele tatt. Hun har sagt klart ifra om at det er uaktuelt å føre en økonomisk politikk som ikke er faglig forankret. Hun nekter å være med på en bruk av oljepenger som kan føre til en skjevutvikling i økonomien på sikt. Det er kjent at regjering vil bruke flere milliarder innen samferdsel for eksempel. Men det er ikke snakk om å finansiere dette med å pøse må med flere oljemilliarder. Gjermund Hagesæter gjorde det klart i sommer at denne satsingen er så pass betydelig at de ikke vil være rom for å kutte i særlig mye i formueskatten. Det utløste et ramaskrik fra NHO.

NHO vil ha kutt formueskatten, økt satsing på samferdsel og ingen økning i bruken av oljepenger. De vil ha kutt i offentlige utgifter, hva nå det betyr. Men HNO har ikke noe ansvar for at politikken skal henge sammen og budsjettet balanseres. Det har heller ikke Per Sandberg. Det har Siv Jensen. Det er Frps problem.

Frp har klart seg bra så langt ved å kjøre på to spor; Siv Jensens ansvarslinje og Per Sandbergs ønsketekningslinje. Disse må være i kontakt med hverandre i budsjettet som legges fram om vel en måned.

Hvis ikke vil Frps velgere protestere.

Per Sandbergs bidrar til å skru opp forventningene i eget parti. Gjermund Hagesæther bidrar til å skru forventningene ned. Sandberg kjører en dristigere linje. Det er ikke valgkamp nå. Sandberg risikerer å bli trampet temmelig flat når toget av ansvarlige politikere kommer marsjerende mot ham.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *